Šelmy jsou v Česku: Co nám hrozí od vlků, medvědů a rysů a kde?

Šelmy jsou v Česku: Co nám hrozí od vlků, medvědů a rysů a kde?
Sdílej
 
Začátek jara letos poznamenaly útoky medvědů na člověka. Ne u nás, ale dost blízko – na Slovensku. Divoké šelmy jsou i v Česku. Co nám hrozí nejen od medvědů, ale i od vlků a rysů? A kde na ně můžeme narazit?

Jak známo, ze Slovenska se medvědi občas zatoulají i k nám. Sem tam se také v médiích objeví zprávy o navracejících se smečkách vlků nebo výskytu rysů. Je čas začít si v lese dávat větší pozor?

Vzhledem ke svým fyzickým vlastnostem samozřejmě jsou všechny tři druhy velkých šelem, které u nás žijí, potenciálně nebezpečné. Reálně nám ale v lese hrozí nesrovnatelně větší nebezpečí od vyvrktnutých kotníků, klíšťat a chybně určených hub. Daleko pravděpodobnější je i to, že nás prožene naštvaný divočák nebo zatoulaný vesnický pes, než vlk, medvěd nebo rys. Pojďme se ale na naše tři vrcholové predátory a jejich výskyt v české krajině podívat podrobněji.

Výskyt vlka v ČR •  Markéta Jedličková

Vlci, medvědi a rysi v Česku:

Vlk obecný

(Canis lupus)

Vlci z naší krajiny stejně jako rysi zmizeli na počátku minulého století, jejich návrat ale budí mnohem větší vášně než pobyt rysů. Kromě obecného strachu jsou na vině i velmi reálné konflikty mezi šelmou a zemědělci. Pohled na potrhané stádo ovcí není nic hezkého.

Jsou ale vlci, kterých u nás zřejmě celkem žije něco kolem 300, hrozbou i pro člověka? Pokud by člověk hájil před vlk svá domácí zvířata, teoreticky by napaden být mohl. Takový případ však u nás zatím nenastal a časté nejsou ani v zemích, kde vlci žijí v mnohem větších počtech. Nevyprovokovaný útok někde v lese je pravděpodobný ještě méně. Vlk je podobně plachý jako rys a člověku se moc rád zdaleka klidí z cesty. 

Medvěd hnědý

(Ursus arctos)

Na rozdíl od vlků a rysů představuje medvěd reálnou hrozbu. Je vcelku popudlivým zvířetem, které už pouhá lidská přítomnost může vyprovokovat k útoku. Na rozdíl od jiných šelem také snadno ztrácí ostych před lidmi. Dokonce jim vychází vstříc, když hledá zbytky jídla v městských popelnicích a tábořištích.

Počet útoků hnědých medvědů od roku 2000 celosvětově narůstá, na Slovensku v posledních letech medvědi napadnou asi osm lidí za rok. Než si ale začnete studovat návody na přežití v krajině plné medvědů, uvědomte si jednu věc. Na Slovensku žije víc jak tisícovka medvědů.

U nás se běžně vyskytují pouze v Moravskoslezských Beskydech, a to v počtu jednoho až pěti jedinců. Že vás v lese ohrozí zrovna medvěd, je proto statisticky velmi nepravděpodobné.  

Rys ostrovid

(Lynx lynx)

Rysové u nás byli vybíjeni už od středověku, úplně pak vymizeli nejpozději v první polovině 20. století. Po druhé světové válce se k nám však začali vracet ze Slovenska, kde přežívali v Karpatech.

Dnes u nás máme dvě populace: Jednu v Beskydech a Javorníkách, kde žije nanejvýš pár desítek dospělých zvířat, a druhou na Šumavě. Ta může být až desetkrát větší. Občas se rys vyskytne i v Jeseníkách a Krkonoších, to ale mohou být zvířata z Polska.

Před lidmi utíká, doložené záznamy o útoku na člověka prakticky neexistují. A to ani tam, kde je rysů nepoměrně víc než u nás. Jiná je situace s napadáním domácích zvířat, takové případy už i u nás zaznamenány byly. 

Šakal:

Nová česká šelma

Vedle vzácných medvědů, vlků a rysů u nás žijí i jejich slabší příbuzní: lišky a kočky divoké. Jsou to relativně malá zvířata, která mohou člověka ohrozit pouze jako přenašeči nebezpečného onemocnění vztekliny. V budoucnu se ale u nás možná stane běžnou i další psovitá šelma: šakal obecný (Canis aureus), který vypadá jako malý vlk. 

Šakal z okraje Prahy 

Areál výskytu šakalů se díky klimatickým změnám posouvá na sever. K nám šakali přišli z Balkánského poloostrova někdy kolem přelomu tisíciletí. Na jižní Moravě už se úspěšně rozmnožují, v poslední době byli viděni také kolem středočeských Milovic a na okraji Prahy.

Protože jsou plaší a lidem se vyhýbají, nikdo neví, jak je jejich populace velká. Ohrozit by šakalové teoreticky mohli malá domácí zvířata, vyloučené není ani jejich mezidruhové křížení se psy. 

Video se připravuje ...

VIDEO mag: Šelmy jsou v Česku! Hrozí útok?! Plus: Odhalujeme turistické známky • Zdroj: ABM

Návrat vlků: Máme se jich bát?

Návrat vlků: Máme se jich bát?

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Hledá se kočka: Naše nejtajemnější šelma

Hledá se kočka: Naše nejtajemnější šelma

 

Články odjinud