Vládce dravých dinosaurů Tyrannosaurus rex: Byl největší?

Vládce dravých dinosaurů Tyrannosaurus rex: Byl největší?
Sdílej
 
Proslulý dravý obr Tyrannosaurus rex byl celé 20. století považován za největšího známého dravého dinosaura. Postupně ale přibývaly objevy dalších obřích teropodních dinosaurů. Populární T-Rex přesto zůstává svrchovaným vládcem.

Dobře si pamatuji například na zveřejnění nálezu 1,6 metru dlouhé lebky severoafrického druhu Carcharodontosaurus saharicus v roce 1996 nebo na představení argentinského Giganotosaurus carolinii. Byli ale tito obři skutečně větší než tyranosaurus rex?

Ohrožený T-Rex:

Přišla obří Zuzka o rekord? 

U Giganotosaurus carolinii byla délka těla typového exempláře odhadnuta na 12,5 až 13 metrů a hmotnost na 6 až 8 tun. Protože největší v té době známý exemplář tyranosaura, objevený roku 1990 v Jižní Dakotě a pojmenovaný Sue (Zuzka) na počest své objevitelky Susan Hendricksonové, měřil na délku „jen“ 12,3 metru a vážil kolem 6,4 tuny, měli někteří paleontologové jasno. Větší byl nepochybně jihoamerický teropod, žijící v době před 99 až 95 miliony let na území současné Patagonie! Zájemců o titul největšího dravého dinosaura však bylo víc.

Bronzová replika kostry tyranosaura Big Mike před Museum of the Rockies v Montaně •  Profimedia.cz

Kdo je největší dravý dinosaurus?

Podivný obojživelný uchazeč

V roce 2006 byla publikována odborná práce, jejímž závěrem bylo stanovení nového krále dravých dinosaurů. Tím měl být gigantický severoafrický Spinosaurus aegyptiacus, popsaný již roku 1915 německým baronem Ernstem Stromerem. Ukázalo se, že dospělý spinosaurus byl s délkou přes 15 metrů skutečně nejdelším známým dravým dinosaurem, s hmotností kolem 12 tun pak měl být také nejtěžším. Poslední slovo ale ještě vyřčeno nebylo.

T. rex s kořistí •  Vladimír Rimbala

Tyranosaurus je pořád král:

Rozhoduje obvod kosti

Další gigantický jedinec tyranosaura byl objeven v Kanadě. Dostal přezdívku Scotty a byl to pořádný kus. Podle obvodu stehenní kosti (59 cm) je jasné, že Scotty byl než mohutnější než Sue. Zaživa vážil asi 8870 kg oproti 8462 kg u Sue. V budoucnu možná objevíme další dravé dinosauří obry, ale prozatím můžeme konstatovat, že starý známý T. rex je skutečně stále největším známým dravým dinosaurem! Za sebe říkám, že mu to rozhodně přeju.

VIDEO Utekli byste před tyranosaurem?

Video se připravuje ...

VIDEO Jak přežít Helldivers 2 a na útěku před tyrannosaurem? Plus Ábíčko testuje geo hru! • Zdroj: ABM

Tyrannosaurus rex ohrnoval rty

Tyrannosaurus rex ohrnoval rty

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

Hlava tyranosaura rexe, tělo ptáka: Cratonavis zhui

Hlava tyranosaura rexe, tělo ptáka: Cratonavis zhui

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud