Nejlepší foto zvířat nejen z pražské zoo: Ředitelské fotografování

Nejlepší foto zvířat nejen z pražské zoo: Ředitelské fotografování
Sdílej
 
Ředitel zoo a fotoaparát? Vhodná kombinace! Miroslav Bobek z pražské zoologické zahrady ukazuje některé ze svých nejlepších fotek zvířat a prozrazuje, jak vznikly. Od nového mláděte gorily, přes slony, až po nelegální obchod s luskouny.

Jeden z mých vážených předchůdců v Zoo Praha, prof. Zdeněk Veselovský, mimo jiné skvěle fotografoval. A já se snažím být i v tomto ohledu jeho důstojným následovníkem. Nebudu ale vyprávět o tom, jak se někteří ředitelé s oblibou nechávají fotografovat, nýbrž o ředitelském fotografování zvířat.

Jak vyfotit mládě gorily?

Ředitel zoologické zahrady má velkou výhodu. První se dozvídá o spoustě věcí, třeba o nově narozených mláďatech. Hned na začátku letošního roku se v naší pražské Rezervaci Dja narodilo gorilí mládě. Samozřejmě každý chtěl hned vidět, jak vypadá.

Jenže jak ho vyfotografovat, když se s ním jeho matka Duni zdržovala v nejvzdálenější části pavilonu a stříbrohřbetý samec Kisumu – jeho otec – agresivně reaguje na fotoaparáty s velkými objektivy?

První fotografie gorilí samičky Duni s jejím mládětem •  Miroslav Bobek

Vyřešili jsme to tak, že chovatel Martin Vojáček sledoval Kisuma, já se schoval za sloupem a teleobjektivem s dlouhým ohniskem udělal pár snímků. Znalec by jistě ocenil, že zrcadlovku se „sklem“ 560 mm jsem udržel při expozičním čase 1/20 sekundy. Výsledná fotografie sice nebyla stoprocentní, ale použita byla nespočtukrát.

Hurá na zvířata! Mobil jako foťák

Tím jsem se dotknul techniky, na kterou se ptá skoro každý. Kupodivu až tolik na ní nezáleží. Tedy ne že by na ní nezáleželo vůbec, ale i s horším fotoaparátem jde udělat skvělé snímky. Ostatně každý dnešní chytrý telefon dnes nabízí lepší technické možnosti, než míval se vším svým vybavením zmíněný profesor Veselovský.

Trochu choulostivý snímek orangutaního mláděte. Díky němu jsme však určili jeho pohlaví •  Miroslav Bobek

S chytrým telefonem jsem také udělal pár fotek, které posléze našly docela široké uplatnění. Šlo třeba o snímky, které zachycují nelegální obchod s luskouny ve střední Africe. A když jsem fotografoval slony v zapadajícím slunci hned třemi přístroji – zrcadlovkou, kompaktním fotoaparátem a mobilem – nejlepší byl nakonec záběr z telefonu.

Každý je na něco

Pokud bych se pokusil spočítat, kolik snímků, které pak dávám třeba do svých knih, jsem udělal velkým fotoaparátem s nejrůznějším příslušenstvím a kolik malým kompaktem, vyšlo by mi to myslím skoro půl na půl.

Menší, méně nápadný a lehký fotoaparát má zkrátka mnoho výhod. Například když chcete zachytit nějakou událost, potřebujete být nenápadní, anebo když se nemůžete tahat s kilogramy techniky.

Při fotografování varana komodského •  Miroslav Bobek

Staňte se fotografem

Kdybyste se rozhodli víc fotografovat, neutápějte se ve snech o těch nejdražších fotoaparátech. Říká se, že začínající fotografové řeší vybavení, pokročilí kompozici a až ti nejzkušenější světlo. Studujte proto práce těch nejlepších autorů. Fotografů nebo třeba i starých mistrů. A hlavně foťte, foťte a foťte!

Vůbec nejdůležitější je ale podle mého názoru to, abyste si našli své téma, které vás bude zajímat a o kterém budete hodně vědět. A tak i když třeba zrovna ředitel zoo má ve svém oboru skvělé příležitosti k fotografování, v oblasti svého zájmu si je může najít úplně každý. Tak do toho!

Fotky zvířat, které vám zvednou náladu

Fotky zvířat, které vám zvednou náladu

Zvířata nás baví: Vtipné fotky ze života v přírodě

Zvířata nás baví: Vtipné fotky ze života v přírodě

Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?

Zvířata na útěku! Kdo zdrhnul ze Zoo Praha?

Autor

Miroslav Bobek

 

Články odjinud