Nejmenší moa: Vymřelí obří ptáci mají nečekané žijící příbuzné!

Nejmenší moa: Vymřelí obří ptáci mají nečekané žijící příbuzné!
Sdílej
 
Vymřelí obří moa z Nového Zélandu mají nečekané žijící příbuzné – létající ptáky, kteří vypadají trochu jako slepice nebo bažanti. Ale mají superschopnosti!

Nový Zéland byl domovem obřích nelétavých ptáků moa (čeleď Dinornithidae). Byli výrazně mohutnější než žijící běžci, jako jsou pštrosi, a na rozdíl od nich vůbec neměli vyvinutá křídla.

Na Novém Zélandu měli dlouhou dobu jediného skutečného nepřítele – obřího orla Haastova. Kolem roku 1280 však připluli první Maorové, pro které byli ptačí giganti poměrně snadnou kořistí. Předpokládá se, že moa následkem lovu vyhynuli někdy mezi roky 1300 a 1440, není však úplně vyloučené, že jeden druh v odlehlých oblastech přežíval o pár staletí déle. 

Ptačí omyl

Zoologové rozeznávají devět druhů ptáků moa, z nichž největší Dinornis robustus měřil v ramenou asi 2 m a vážil i víc než 250 kg. Naopak nejmenší zástupce Anomalopteryx didiformis, kterému se v angličtině říká „malý pralesní moa“, byl velký jen jako domácí krocan a vážil kolem 30 kg.

A právě na tomto druhu nyní vědci učinili překvapivý objev. Kdybyste si měli tipnout, který pták je nejbližším žijícím příbuzným obřích moa, nejspíš byste logicky hledali opět na Novém Zélandu. Kde žije kivi – rovněž bezkřídlý běžec, který se moa docela podobá. Stejně uvažovali i odborníci – a mýlili se.

Moa má létající příbuzné

Tým vědců z americké Harvardské univerzity nyní zveřejnil první výsledky čtení celého genomu malého pralesního moa. DNA, kterou použili pro rekonstrukci genomu, pochází z fosilní kosti malého pralesního moa, která pochází z Jižního ostrova.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
moa, pták, vyhynulý druh, pták Moa, tinamy
 

Články odjinud