Chlupatí Češi: Znáte všech 7 národních psích plemen?

Chlupatí Češi: Znáte všech 7 národních psích plemen?
Sdílej
 
Viděli jste už někdy na vodítku vlka? Téměř s jistotou můžeme říct, že to nebyl vlk, ale pes. Jedno ze sedmi plemen, která byla vyšlechtěna u nás. Chlupatí Češi se proslavili po celém světě.

Československý vlčák vznikl v polovině minulého století křížením německých ovčákůkarpatskými vlky. Jeho vznik je spojený s tehdejší československou pohraniční stráží a jejím plukovníkem inženýrem Karlem Hartlem. Významný český kynolog a šlechtitel psů by letos v srpnu oslavil své 100. narozeniny. Těch už se nedožil, zemřel loni ve věku 99 let. Jeho chlupatý odkaz však štěká dál. 

Vlci a psi

Celé to začalo jako vědecký experiment s křížením psa a vlka, který se později změnil v myšlenku na vytvoření nového psího plemene pro potřeby pohraniční stráže. V roce 1958 se samici vlka jménem Brita narodila štěňátka, jejichž otcem byl německý ovčák Cézar. Šlechtitelé je sledovali, vyhodnocovali, jak jsou vhodní k výcviku, a v dospělosti je zkřížili s dalšími německými ovčáky, takže podíl vlčí krve postupně klesal. V jiné linii zase křížili fenu ovčáka s vlkem. 

Vlčák je jiný než německý ovčák

První generace kříženců se chováním hodně podobala vlkům a jejich výcvik byl sice možný, ale hodně obtížný. Ve druhé generaci se to výrazně zlepšilo. Vlčáci dospívali déle a jejich výcvik byl delší než u německých ovčáků, ale jinak už byli plně cvičitelní. Vynikali vytrvalostí, měli výborný čich a jejich oblíbenou disciplínou bylo stopování.

Třetí a čtvrtá generace se mohla zařadit do služby u pohraniční stráže. Nad německými ovčáky měli v některých ohledech navrch: Lépe se orientovali v terénu, bez únavy uběhli 100 km dlouhou trať. Měli lepší sluch a lépe viděli ve tmě. Zůstávala v nich ale určitá vlčí plachost, kvůli níž (a také kvůli silné vazbě na jednoho páníčka) československé vlčáky dnešní armáda už nevyužívá. 

Dobře vycvičený československý vlčák se hodí i pro různé psí sporty •  Profimedia.cz

Nové české plemeno

V roce 1965 inženýr Hartl zveřejnil výsledky své práce na mezinárodním kynologickém kongresu, o rok později sestavil standard nového plemene, tedy seznam fyzických i psychických vlastností, které by příslušníci nového plemene československého vlčáka měli mít.

Standard byl schválen v roce 1989, v roce 1990 pak na Světové výstavě psů všech plemen byly uděleny první tituly světových šampionů. Rozhodčím na ní byl i inženýr Karel Hartl. Mezinárodní kynologická federace pak československého vlčáka oficiálně uznala v roce 1999. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud