Kam se schovávají ptáci před bouří? Nejlepší úkryt je přímo v jejím oku

Kam se schovávají ptáci před bouří? Nejlepší úkryt je přímo v jejím oku
Sdílej
 
Když na pevnině udeří větrná bouře, ptáci si najdou závětří, kde ji přečkají. Kam se ale ukryjí mořští ptáci? Někteří musí být rychlejší než vítr. Ale jiní by to nepřežili. Tak co jim zbývá?

Právě na tuto otázku hledali odpověď vědci z německého institutu Maxe Plancka. Změny klimatu totiž neznamenají jen zvyšující se teploty, ale přibývá i bouřek a vichrů, které jsou navíc intenzivnější. Což může znamenat problém pro mořské ptáky, kteří nemají možnost se před prudkými vichry ukrýt. 

Mořští ptáci žijí v letu

Vědci během svého výzkumu vyhodnotili více než 300 tisíc letových hodin osmnácti druhů mořských ptáků, kteří tráví mimohnízdní období nad volným oceánem. Následně porovnali rychlost letu jednotlivých druhů a jejich letovou aktivitu s rychlostí větru, v němž se pohybovali. Zjistili přitom, že ptáci létající nad Jižním oceánem jsou obecně mnohem rychlejší, než jejich příbuzní z rovníkových oblastí

V tropických bouřích nejsou faetoni (r. Phaethon) schopni letět rychleji než vítr aionisejimmusí vyhnout •  Profimedia.cz

Rychlejší než bouřka

Jižní oceán je totiž proslulý svým bouřlivým počasím, kterému se zdejší druhy přizpůsobily. Aby udržely směr, musí letět větší rychlostí, než je rychlost větru. Tak rychlými letci jsou především albatrosi, kteří se naučili větrného počasí dokonale využívat. Mají extrémně dlouhá křídla vybavená zvláštní šlachou, která je bez zapojení svalů udržuje roztažená. Hlavním způsobem jejich pohybu tak je plachtění v libovolně silném větru, při kterém dokonale šetří energií. 

Zrádný rovník a nebezpečná tornáda

V rovníkovém pásmu vanou mírnější větry, zdejší ptáci proto létají pomaleji než jižní druhy. Jenže právě tady je občas překvapí tropické bouře a tornáda, na které nejsou zvyklí. Při nich je rychlost větru často dvojnásobná než rychlost, jakou jsou schopni letět. Zatímco albatrosi takové vichry zvládají, tropickým ptákům hrozí, že je vítr srazí do vln nebo na pobřeží, kde zahynou. Museli proto zvolit zcela jinou strategii: Zdaleka se blížícím bouřím vyhýbají, což ale často vede k tomu, že se dlouhodobě pohybují v oblastech, kde běžně nežijí. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud