Hyeny jdou s lidmi: Jak utlačují levharty?

Hyeny jdou s lidmi: Jak utlačují levharty?
Sdílej
 
Levharti a hyeny nemají dobré vztahy. Do jejich nepřátelství ale zasahuje i člověk – a hyeny tím získávají převahu. Levharti vyklízejí pole, a protože jsou už tak jako tak ohroženi vyhubením, může nastat kolaps celého ekosystému.

Důvodem odvěkých svárů mezi levharty a hyenami je především potrava. Hyeny skvrnité mají širokou potravní strategii. Jsou to mrchožrouti, aktivní lovci i kleptoparazité, kteří kradou ulovenou kořist jiným šelmám, kupříkladu právě levhartům. V oblastech, kde chybí lvi, tak hyeny pro levharty představují jedinou vážnou potravní konkurenci. 

Hyeny tolik nevadí

Levharti a hyeny se liší svou schopností přežívat ve stínu člověka. Zatímco stavy levhartů v posledních desetiletích klesají, počty hyen skvrnitých spíše stoupají. Platí to i Národním parku Udzungwa Mountains v Tanzanii, kam se vypravili zoologové z Kodaňské univerzity.

Skvrnitý vrcholový predátor levhart má v lidmi obydlených oblastech problém čelit hyenám – skvrnitým společenským predátorům •  iStock.com

Asi 2000 km² parku je kompletně obklopeno zemědělskou půdou a lidskými sídlišti. Místní lidé nemají levharty v lásce, velké kočky se od nich proto drží tak daleko, jak jen mohou. Hyeny však lidem nevadí, protože je považují za méně nebezpečné, ba dokonce prospěšné tím, že odklízejí zdechliny hospodářských zvířat. Nepronásledují je, takže hyeny mohou lidi využívat jako štít proti svým přirozeným kočkovitým nepřátelům. 

Lehká, střední a těžká váha

Záznamy z kamerových pastí, které vědci nastražili na území parku, ukázaly, že hyeny se zdržují tam, kde mají nejvíce potravy. Což je obvykle v těch částech parku, které mají nejblíže k lidem. Levharti – zejména samci – se těmto místům naopak vyhýbají, což hyenám přineslo nezanedbatelné výhody.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud