Ochlaďte se na konci léta: Sledujte psí rekordmany ve skocích do vody

Ochlaďte se na konci léta: Sledujte psí rekordmany ve skocích do vody
Sdílej
 
Máte psa, který miluje vodu? Naučte ho skákat do bazénu a můžete vyrazit i na závody! Nejlepší rekordmani vás pak ochladí i jindy, než teď na konci léta.

Netradičním psím sportům se na stránkách ábíčka věnujeme pravidelně (články o rostoucích fenoménech jako nosework, dog frisbee nebo dog biatlon najdete na abicko.cz). Tentokrát se zaměříme na sport, který existuje již téměř 30 let, ovšem do České republiky se dostal relativně nedávno, protože není úplně snadné jej provozovat. Zatímco létající disky můžete začít nahánět se svým čtyřnohým parťákem jednoduše, ke psím skokům do vody budete potřebovat dlouhý a hluboký bazén. 

Dock Diving, Dog Diving nebo Dock Jumping?

Původ anglického názvu Dock Diving je nejprve potřeba trochu objasnit. Poměrně často je totiž tento sport označován jako Dog Diving – a není se čemu divit, vždyť právě psi jsou hlavními hvězdami skokanských soutěží.

Jenže oficiální název odkazuje na slovo Dock (dok, přístav či molo). Také anglický výraz Diving možná ze školních lavic znáte s významem potápění. Nemusíte se ale bát, že by někdo pejsky nutil pod vodou zadržovat dech nebo plavat s kyslíkovými lahvemi na zádech. Diving v tomto případě popisuje skok z výšky. Přesto se někdy můžeme kvůli jednoduššímu pochopení neodbornou veřejností setkat i s názvem Dock Jumping. 

Na zahradě to nezkoušejte

V čem vlastně tento trochu záhadný sport spočívá? Základem je naučit psa, aby skočil co nejdále do bazénu plného vody. Činí tak s rozběhem z vyvýšeného mola, které by mělo být minimálně 10 metrů dlouhé, 2,4 metru široké a nacházet se 60 cm nad vodní hladinou. Bazén musí být kvůli bezpečnosti hluboký alespoň 1,2 metru a také 10 metrů dlouhý.

Takto vypadá skok z odrazové hrany. Klíčem k úspěchu je dobré načasování odhozu hračky •  Nicole Pecková, Lenka Ottová, Daniel Žďárský

Přesné parametry sportoviště se ale liší podle jednotlivých organizátorů a úrovně soutěže. Překážkou pro tento sport může být fakt, že zatím nemá celosvětově uznávaný svaz, který by pravidla sjednotil a pomáhal národním federacím s organizací soutěží. 

Psí skoky v Evropě i za oceánem

Dock Diving je velmi populární disciplínou zejména ve Velké Británii a USA. Tam dokonce v některých přímořských státech, jako je Florida, usiluje o pozici psího sportu č. 1 a zdatně tak konkuruje mnohem starším aktivitám jako třeba agility. Psí skoky do vody však postupně získávají popularitu i u našich sousedů v Německu nebo Rakousku.

První závody v Česku se konaly v roce 2010 v Herolticích u Brna. V současnosti je možné trénovat a závodit zejména v areálu Pesopark v pražské Uhříněvsi nebo v Training Dog Pool Arena v Neratově u Lázni Bohdaneč. Vodní hrátky jsou vhodné i pro psy se zdravotními omezeními, například problémy s kyčlemi. 

Nejen dál, ale taky rychleji

Protože pořízení a udržování bazénu pro Dock Diving není úplně levná záležitost a mnoho psů vodu skutečně miluje, vznikly i další doplňkové disciplíny, kterými je možné závody ve skocích ozvláštnit.

Při tréninku skoků nebo soutěži v plavání musí psovod do vody. A to nemusí být vždy příjemné •  Nicole Pecková, Lenka Ottová, Daniel Žďárský

Patří mezi ně například plavání na rychlost nebo vodní agility. Psi v něm mají za úkol v co nejkratším čase a ve stanoveném pořadí proplavat branky umístěné do bazénu, zatímco je jejich páníčci navádějí. Týmy s kombinací nejlepších výsledků ve skocích i rychlém a přesném plavání pak mohou usilovat o titul skutečných šampionů vodních sportů. 

Zima není prima

Jednou z překážek většího rozvoje Dock Divingu v Česku je – alespoň zatím – počasí. „Bazén se napustí v květnu a do tří dalších měsíců je třeba vtěsnat tréninky i závody. A to s vědomím, že jsou prázdniny a spousta lidí jede raději na dovolenou.

Jakmile čtyřnožci vylezou z bazénu, musí voda ze srsti pryč •  Profimedia.cz

V září už zase může být přes den 15 stupňů a koupání není příliš komfortní ani pro psovoda, ani pro psa. Plný potenciál sportu by se dal naplnit v kryté hale, kde by byl bazén napuštěn celoročně, ta ale v Česku zatím chybí,“ vysvětluje pro ábíčko Daniel Žďárský, trenér psích skoků do vody a organizátor závodů v pražském Pesoparku. 

Absolutní rekordman v Dock Divingu:

Nejdelší skok historie

Absolutním rekordmanem v Dock Divingu je v současnosti whippet Sounders, který v červenci 2022 na závodech v městečku Gig Harbor v americkém státě Washington skočil do vzdálenosti 11 metrů a 12 centimetrů.

Tato hodnota je zaznamenána v Guinnessově knize rekordů a jde v pořadí již o třetí vylepšení rekordu od šikovného osmiletého Sounderse. Jeho majitelka Laurel Behnkeová se chovu whippetů a sportování s nimi věnuje již od roku 1993. A ještě jedna zajímavost: Délka skoku se měří tam, kde dopadne kořen (nikoliv konec) ocasu psa na vodní hladinu. 

Jak se čistí psí bazény pros psy?

Aby byl bazén vhodný pro provozování Dock Divingu nebo vodních agilit, nestačí jen to, aby měl správné rozměry. Majitel totiž musí zajistit i speciální čištění, které se od běžných bazénů docela zásadně liší.

Na klasickou bazénovou chemii úplně zapomeňte. Ta, jež se používá na psích sportovištích, musí být šetrná ke zvířecí srsti nebo očím a je potřeba počítat i s tím, že se pejsek při svém skoku trochu napije. Proto je vhodnějším řešením UV lampa, živočišné tablety a také klasické mechanické čištění. Bazény totiž nesmí být plné chlupů, o což se postará automatický žrout nečistot i šikovní brigádníci. 

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Netradiční psí sporty: Jak zabavit sebe i čtyřnohého parťáka

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Zvířecí fyzioterapie: Starost o čtyřnohé sportovce

Zvířecí fyzioterapie: Starost o čtyřnohé sportovce

Sportovní pasení: Vedení stád dobytka jako psí sport

Sportovní pasení: Vedení stád dobytka jako psí sport

 

Autor

Ondřej Koch

Klíčová slova:
pes, rekord, agility, psí sport
 

Články odjinud