Dinosauři Boženy Němcové: Jak u Červeného Kostelce našli obří stopu

Dinosauři Boženy Němcové: Jak u Červeného Kostelce našli obří stopu
Sdílej
 
Dinosauři žili i na území dnešní České republiky. Ale jaké o tom máme důkazy? Ještě před objevem druhu Burianosaurus augustai byl zlatým hřebem fosilní otisk tříprsté stopy objevený u Červeného Kostelce.

V roce 2000 jsem se jako gymnaziální student účastnil Středoškolské odborné činnosti s prací na téma pozůstatků velkých druhohorních plazů na našem území.

Jakýmsi zlatým hřebem ještě před objevem druhu Burianosaurus augustai (k němu došlo až v roce 2003) byl tehdy zatím jeden známý fosilní otisk tříprsté stopy, objevený v polovině 90. let minulého století v lomu U Devíti křížů hned za Červeným Kostelcem. Stopu náhodně objevili dělníci v lomu, v němž se těží pískovec.

Malý dravý dinosaurus z lomu U Devíti křížů (replika stopy) •  Vladimír Rimbala

Když nepočítáme dva nejisté úlomkovité objevy z konce 19. století, pak se jedná o vůbec první objev pravděpodobné dinosauří fosilie na našem současném území.

Triasová česká poušť

Stopa je dlouhá asi 14 cm a patřila menšímu, asi 2 až 3 metry dlouhému štíhlému dinosaurovi (nebo dinosauromorfovi „pravým“ dinosaurům blízce příbuznému), který žil na tomto místě v období pozdního triasu před více než 200 miliony let.

Životní prostředí se zde tehdy podobalo současné Libyi, jednalo se v podstatě o poušť s minimem vodních zdrojů a občasnými monzunovými dešti. Dinosauři se chodili napít k dočasně vzniklým jezírkům a otiskli zde své šlépěje.

VIDEO Dinosauři v Čechách! Jsou pupkem Evropy?

Video se připravuje ...

Ábíčko video mag s03ep16 • Zdroj: ABM

Tříprstá stopa dravce dostala jméno Eubrontes, o jejím původci toho ale víme jen málo. Fosilie pochází ze sedimentů bohdašínského souvrství a jisté není ani její stáří. Snad se o tomto zajímavém tvorovi z „triasové české pouště“ dozvíme časem víc.

Stopa z botanické zahrady

V současnosti máme k dispozici ještě druhou rozeznanou stopu dinosaura z lomu Krákorka, jak se mu lidově říká. Byla objevena paleontologem Radkem Mikulášem v roce 2010 v pražské Botanické zahradě, kam byly převezeny kameny z lomu jako dlažební materiál.

Model původce druhé české stopy dinosaura objevené v roce 2010 •  Vladimír Socha

Druhá stopa má jiný tvar a patřila malému, asi 2 metry dlouhému a 20 kg vážícímu býložravému dinosaurovi, který byl současníkem prvního. Stopa dostala jméno Anomoepus, o jejím původci ale rovněž nevíme nic konkrétního.

Zajímavé je, že oba triasoví pouštní dinosauři žili ve stejné oblasti, kterou o stovky milionů let později opěvovala ve své tvorbě naše slavná spisovatelka Božena Němcová. Co by asi na takový objev naše obrozenecká literátka říkala?

Dinosauři ze Slezska: Jaké je tajemství ještěrů od našich hranic?

Dinosauři ze Slezska: Jaké je tajemství ještěrů od našich hranic?

Vládce dravých dinosaurů Tyrannosaurus rex: Byl největší?

Vládce dravých dinosaurů Tyrannosaurus rex: Byl největší?

Byli jsme v novém dinoparku Dino Live: Druhohory na pražském Džbánu

Byli jsme v novém dinoparku Dino Live: Druhohory na pražském Džbánu

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud