Tajemství žraloka malohlavého: Proč žije nejdéle ze všech obratlovců?

Tajemství žraloka malohlavého: Proč žije nejdéle ze všech obratlovců?
Sdílej
 
Žralok malohlavý, známý také jako grónský, je nejdéle žijícím obratlovcem, svým dožitím překoná i proslulé želvy obrovské. Proč žije tak dlouho? A co ho může ohrozit?

Skutečnou délku života žraloka malohlavého (grónského) vědci dosud jen odhadují, prozatím považují za prokázané, že se dožívá nejméně 272 let. Ale předpokládají, že někteří největší jedinci mohou žít klidně i přes 500 let. 

Žralok a zpomalený život?

Ještě nedávno vědci věřili, že za extrémní dlouhověkost může prostředí, v němž tito žraloci žijí. Obývají arktická moře v hloubkách kolem 2500 m, kde teplota klesá až na -1,8 °C. Předpokládali proto, že se v těchto podmínkách zpomalují jejich životní pochody včetně stárnutí. Tyto teorie ale nebyly nikdy věrohodně prokázány. Teprve studie vědců z univerzity v anglickém Manchesteru přinesla dlouho hledanou odpověď. 

V hledáčku enzymy

Podle původních předpokladů mohl za dlouhý zpomalený život žraloků grónských pomalý metabolismus – chemický proces, při němž jsou za pomoci enzymů rozkládány živiny na energii a stavební látky, které budují a opravují tělesné tkáně.

U většiny živočichů aktivita a účinnost enzymů s přibývajícím věkem klesá. Tím se i snižuje množství produkované energie, opotřebované buňky pomaleji regenerují a také se snižuje schopnost buněk zbavovat se škodlivin, což je dále poškozuje. Stejným způsobem by měla klesat i aktivita žraločích enzymů. A právě na ty si vědci „posvítili“. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud