Zuby ze železa: Další tajemství komodských draků odhaleno!

Zuby ze železa: Další tajemství komodských draků odhaleno!
Sdílej
 
Varani komodští mají železné zuby. A není to nadsázka, ale nejnovější vědecký objev! Skuteční draci nepřestávají vědce udivovat, i když se úspěšně daří odhalovat jedno jejich tajemství za druhým.

Ze všech žijících plazů má indonéský varan komodský (Varanus komodoensis) asi nejblíže k naší představě draka z fantasy knížek a filmů. Je gigantický a nebezpečný. Křídla nevlastní, ale dokáže se opřít o mohutný ocas a vztyčit se na zadní. Chrlení ohně od něj čekat nemůžeme, ale jedovaté kousnutí už zřejmě ano.

V roce 2019 vědci objevili, že komodský drak je zakuklený do neviditelného brnění: Jeho šupinatá kůže obsahuje soustavu drobounkých kostí, které fungují podobně jako kroužková košile středověkých rytířů. A letos mu do výzbroje přidali další vychytávku – železné zuby. 

Dobře vyzbrojená tlama varana

Komodský varan má v ústní dutině asi 60 zubů, které jsou až 2,5 cm dlouhé, zahnuté a s pilovitými okraji. Stejně jako u žraloků a pravděpodobně i u dravých dinosaurů se průběžně obměňují. Na počátku letošního roku vědecký tým z kanadské torontské univerzity objevil, že za každým zubem komodského draka čeká až pět dalších náhradních zubů. 

Krvavé čelisti

Při pohledu do otevřené dračí tlamy ale budete zklamáni, protože v nich zuby prakticky neuvidíte. Zuby překrývá vrstva slizniční tkáně, která se při krmení rozdírá. Drakům proto čelisti při krmení krvácejí, což vypadá hrůzostrašně, ale jedná se o přirozený proces.

Zuby komodského varana jsou také – jak se na skutečného draka sluší a patří – velice ostré. Maso z kořisti dokážou podle doktora Aarona LeBlanca z Kings College London rvát stejně dobře jako zuby dravých dinosaurů včetně tyranosaura. 

Ochrana ze železa

Aby se dozvěděl víc o potravním chování dinosaurů, rozhodl se nyní doktor LeBlanc se svým týmem blíže prostudovat zuby komodských draků. Využil k tomu lebku samce varana komodského jménem Ganas, který žil a ve věku 15 let uhynul v londýnské zoo.

Chemická analýza a pokročilé zobrazovací metody dokázaly v jeho zubech přesně určit místa se zvýšenou koncentrací železa. Výskyt tohoto kovu v zubní sklovině není u plazů, jako jsou varani nebo krokodýli, ničím výjimečným, ale jeho koncentrace ve sklovině je velmi nízká.

Zuby komodských varanů jsou na železo naopak bohaté. Ve sklovině na špičkách a pilovitých okrajích zubů je ho dokonce uloženo tolik, že tvoří pouhým okem viditelné oranžově zbarvené linie. Varaní zub tak získává ochrannou železnou vrstvu, která jej uchovává v dokonale ostrém stavu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud