15 2 35

Velrybí bublifuk: Keporkak má zábavný lovecký nástroj!

Velrybí bublifuk: Keporkak má zábavný lovecký nástroj!
Sdílej
 
Nemají ruce, jen velké ploché ploutve. Přesto velryby mohou vyrábět a účinně používat nástroje. Třeba lovecký bublifuk!

Keporkakové (Megaptera novaeangliae) se živí menšími rybami a korýším krillem – tedy potravou, která žije v hejnech. K jejímu lovu vyvinuli zvláštní techniku „bublinových sítí“.

Keporkak nebo skupinka keporkaků podplují hejno ryb nebo krillu, na které mají zálusk, a z dýchacích otvorů začnou v hloubce vypouštět shluky vzduchových bublin. Přitom se pohybují v kruzích nebo po spirále, takže stoupající bubliny vytvoří jakýsi dutý válec. Kořist v něm uvázne a koncentruje se u hladiny, kde ji velryby chňapáním obrovských čelistí rychle pohltí.  

Korýši uvěznění v bublinách

Technika bublinových sítí je u keporkaků (a také plejtváků Brydeových) známá už dlouho. Nová vědecká studie však odhalila, že přinejmenším keporkakové umí mnohem víc než jen vyfukovat mraky bublin a plavat do kolečka.

Bubliny vyfukují dýchacím otvorem na temeni hlavy •  Profimedia.cz

Tým vědců z několika amerických výzkumných institucí je označkoval neinvazivními senzory a kamerami a poté drony sledoval keporkaky žijící v moři u pobřeží jihovýchodní Aljašky. Na záznamech pak vědci mohli detailně prostudovat celkem 83 bublinových sítí, které velryby vytvořily při lovu krillu. Analýzy naznačují, že vzduchové bubliny jsou v tomto případě nástrojem, který velryby upravují na míru konkrétní lovecké situaci. 

Velryba se smyslem pro detail

„Mnohá zvířata používají nástroje k získání potravy, ale jen velmi málo z nich si tyto nástroje samo vytváří nebo upravuje,“ říká mořský biolog a spoluautor studie Lars Bejder. Keporkakové k nim ale patří – letecké a podvodní záběry totiž odhalily, že jejich zdánlivě neuspořádané bublinové sítě mají složitou strukturu s vnitřními kruhy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud