Zvláštní papoušek vs. obří orel: Barvy hrají o život!

Zvláštní papoušek vs. obří orel: Barvy hrají o život!
Sdílej
 
Papoušek kakapo může být jasně zelený, ale také olivově hnědý. Není to žádná náhoda, ale památka na vyhynulé vrcholové predátory z doby, kdy se na Novém Zélandu objevil orel Haastův.

Přídavné jméno „výstřední“ si kakapo soví (Strigops habroptila) z Nového Zélandu docela zaslouží: Je jedním z pouhých dvou druhů nočních papoušků a vůbec jediným, který neumí létat. Také je nejtěžším žijícím papouškem – vypasení jedinci váží až 4 kg. Přitom jsou čistě býložraví, což je na papouška velice neobvyklé. Také silně páchnou a ani tím jejich výstřednosti ještě nekončí. Ještě tu máme jejich peří. 

Kakapo má dvojí zbarvení 

Kakapové se totiž vyskytují ve dvou barevných variantách: jasně zelené a olivově hnědé. Tým německých a novozélandských vědců zaujalo, že toto dvojí zbarvení se v jejich populaci udrželo i poté, co se počet kakapů kvůli dovezeným predátorům drasticky snížil.

V roce 1995 žilo pouhých 51 ptáků, dnes se díky záchrannému programu jejich populace rozrostla na přibližně 250 jedinců. Aby mohli vysvětlit, proč je dvojí zbarvení pro tyto papoušky tak významné, osekvenovali vědci velkou většinu žijící populace, tedy celkem 168 kakapů. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud