Masajové vs. turisté: Vadí, že se dobytek pase v národních parcích?

Masajové vs. turisté: Vadí, že se dobytek pase v národních parcích?
Sdílej
 
Afričtí Masajové jsou národem pastevců a jejich největším bohatstvím i problémem je dobytek. Jeho přítomnost na území přírodních rezervací byla dosud považována za škodlivou. Ale nyní vědci zjistili, že ekoturistika může být ještě horší.

Po celá staletí kočovali Masajové se svými stády africkou savanou, která skýtala jejich dobytku dostatek potravy. Nepásly se tu ale jen domácí krávy. Travnatá savana byla a stále je i domovem velkých býložravců – slonů, zeber, antilop, žiraf a mnoha dalších. V současné době jsou tyto oblasti považované za poslední divočinu na Zemi. K jejich ochraně tu vznikly rozsáhlé národní parky a rezervace. A Masajové se svými stády v nich podle ochranářů nemají co dělat. Jsou z nich vyháněni, často velmi nevybíravými metodami. 

Stáda překračují hranice

Jednou takovou rezervací je Národní přírodní rezervace Maasai Mara v Keni. I tady museli Masajové opustit svá tradiční území. Oblasti, do nichž byli přesídleni, však jejich stáda trvale neuživí, a tak není neobvyklé, že s nimi hranice rezervace běžně překračují. Když začaly v posledních desetiletích v této rezervaci klesat počty velkých býložravců, ochranáři měli jasno: Mohou za to stáda domácího skotu, který sem Masajové stále vodí a který divokým kopytníkům konkuruje. 

Afričtí Masajové jsou národem pastevců a jejich největším bohatstvím i problémem je dobytek •  Profimedia.cz

Tradiční pastva

Ochranáři a ekologové však vycházeli ze znalostí intenzivní pastvy v rozvinutých zemích severní polokoule a zapomněli vzít v úvahu odlišný způsob extenzivního pastevectví Masajů. Ti zde pásli svá stáda dávno předtím, než byla rezervace založena, a s divokými zvířaty žili v souladu. Žádný výzkum na toto téma však dosud neproběhl. Že Masajové se svými stády škodí přírodě, byly pouhé domněnky, kterým se obecně věřilo. Tým vědců z Michiganské univerzity se proto rozhodl zjistit, jak je to doopravdy. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud