Evropa stojí na vulkánech: Sopka Santorin je nebezpečnější, než jsme si mysleli!

Evropa stojí na vulkánech: Sopka Santorin je nebezpečnější, než jsme si mysleli!
Sdílej
 
Na jihu Evropy nachází mnohem nebezpečnější sopka, než jsme si doposud mysleli. Erupce vulkánu Santorin má sílu vymazat celé město. Může vybuchnout?

Kdo by neznal fotografie modrých střech řeckého Santorini? Oblíbené turistické destinace, na kterou se ročně vydá okolo 2 milionů lidí. Ostrov za svou existenci přitom vděčí sopečné činnosti. Nebýt jí, je tam jen blankytně modré moře.

Pod Santorini je aktivní sopka! 

Z ptačí perspektivy je vidět, že Santorini není sám; okolo leží pár menších ostrovů. Souostroví je rozprostřeno do kruhu a v pomyslném středu leží neobydlený ostrůvek Nea Kameni.

Pokud máte stroj času a skočíte o 2000 let nazpět, ostrůvek tam nebude. Ještě nevznikl. A když poposkočíte o dalších 1600 let, místo roztroušených ostrovů tam najdete téměř souvislý prstenec pevniny.

Pod Santorini je totiž aktivní sopka

Historické znázornění výbuchu vulkánu pod Santorini •  iStock.com

Erupce vymaže celé město

„Naše” sopka se umí pořádně rozběsnit. Když se okolo roku 1600 př. n. l. probudila k životu, šmahem smazala město Akrotiri a řadu dalších. Čas od času totiž dojde k obrovské erupci, během které se část sopečného kráteru, tzv. kaldery, ukrývajícím se na oceánském dně propadne.

Když k tomu dojde, vznikne žhavé mračno sopečného prachu, vlny cunami, ale mohou i některé ostrovy zmizet pod hladinou.

Nebezpečné dýchání

Naštěstí ale nejsou podobně silné erupce časté. Sopka potřebuje čas, aby nabrala sílu. Musí se nejprve nadechnout, než může pořádně vydechnout. Neznamená to ale, že při nadechování sopka nesoptí. Soptí. Mysleli jsme si ale, že jen slabě, a tedy že je nebezpečná jen pro lidi v bezprostředním okolí.

Turistický ráj na výbušném ostrově Santorini •  Santorini, sopka, vulkán

Jenže jak se teď ukázalo, spletli jsme se. Vědeckému týmu se totiž podařilo za pomoci sonaru a odběru vzorků z oceánského dna zjistit, že i během pomyslného „nádechu“ si umí sopka pořádně odkašlat.

Dokládá to nález více jak 3,1 kilometrů krychlových sopečného materiálu vyvrženého během erupce v roce 726. Sopka se tehdy probudila s podobnou silou jako tichomořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha‘ apai v roce 2022!

Video se připravuje ...

Podcast: Výbuch sopky Hunga Tonga a erupce Fagradalsfjall • Zdroj: Pavel Dobrovský

Vulkán čeká na svůj čas

Přitom tehdy jsme měli „štěstí“. Vulkán Hunga Tonga se probudila v řídce obydlené oblasti, takže desítky kilometrů vysoké mračno a vlny cunami nevedly k rozsáhlé katastrofě. Kdyby ale k podobné erupci došlo v hustě obydleném Středomoří, následky by byly mnohem horší.

Nový objev neznamená, že se sopka pod Santorini chystá v blízké době na katastrofickou erupci. To ne. Ale očividně se na jihu Evropy nachází mnohem nebezpečnější sopka, než jsme si doposud mysleli.

Sopky ve vesmíru? O kryovulkánech s Petrem Brožem

Sopky ve vesmíru? O kryovulkánech s Petrem Brožem

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Věda očima studentů: Sopky Českého ráje, které vytvořily Trosky

Věda očima studentů: Sopky Českého ráje, které vytvořily Trosky

Autor

Petr Brož

 

Články odjinud