Američtí kondoři krocanovití jsou mrchožrouti. Na svých širokých křídlech létají nízko nad krajinou a zrakem a pro ptáky nezvykle citlivým čichem pátrají po zdechlinách. Mrchožravý způsob života však od kondorů vyžaduje nejen dobré oči a nos, ale i dobrý žaludek. Hodně dobrý, vzhledem k tomu, že rozkládající se maso je plné smrtelně nebezpečných patogenních bakterií.
Ničitel bakterií v žaludku
Ze školy víme, že trávicí šťávy v žaludku jsou velmi kyselé (mají velmi nízké pH). To má dvojí význam: Kyselina aktivuje některé trávicí enzymy a také ničí některé patogenní bakterie, které se spolu s potravou mohou dostat do trávicího traktu.
Žaludeční šťávy v lidském žaludku dosahují hodnot pH mezi 1 a 2. Na některé bakterie to stačí, na jiné je to málo. V žaludku kondorů krocanovitých (Cathartes aura) se ale hodnota pH se pohybuje těsně nad nulou, což spolehlivě zahubí i ty nejodolnější a nejsmrtonosnější bakterie včetně původců obávaného antraxu a botulismu.
Efektivní zbraň
Extrémně nízké pH svých žaludečních šťáv kondoři krocanovití užívají nejen při krmení, ale také jako efektivní zbraň proti predátorům. Pokud vám na ruce nedej bože vyteče kyselina z autobaterie, skončíte na pohotovosti s těžce poleptanou kůží. A přesně to samé se stane tomu, kdo nějak ohrozí nebo jen hodně vyděsí kondora krocanovitého. Dokonce se ho nemusí ani dotknout!
Proč si musíme dávat pozor i v Česku?!
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.