Nesmrtelný Hubble: Jak prodloužit život vesmírného dalekohledu?

Nesmrtelný Hubble: Jak prodloužit život vesmírného dalekohledu?
Sdílej
 
NASA našla řešení, jak prodloužit život legendárnímu teleskopu, který je ve vesmíru od roku 1990. Hubbleův dalekohled je přepnutý do bezpečnostního módu a možná mu pomůžou kosmonauti s heverem. Zatím vydrží! Ale co pak? Shoří v atmosféře?

Astronomický dalekohled na Zemi má montáž, pomoci které ho otáčíme. Hubbleův vesmírný dalekohled se ale pohybuje na oběžné dráze Země rychlostí 28 000 kilometrů v hodině. Jak ho vědci otáčí a jak udržují jeho pozici nasměrovanou na pozorovaný cíl? Legendární přístroj má na palubě systém řízení polohy. Jeho součástí jsou senzory pro sledování vybraných hvězd, aby věděl, kam se dívá.

Jak se manipuluje Hubble

Otáčení dalekohledu obstarávají čtyři reakční kola. Když se točí jedním směrem, dalekohled se otáčí opačným směrem. Fyzikální zákony využívají také gyroskopy. Na palubě jich je celkem šest. Celé zařízení má tvar i rozměry trochu větší plechovky. Uvnitř je setrvačník otáčející se 19 200x za minutu ve válci ponořeném v kapalině.

Protože fyzikální zákony vyžadují zachování momentu hybnosti, při otáčení dalekohledu vzniká síla, která způsobí naklonění osy rotujícího setrvačníku a jeho posunutí z původní polohy. Měřením posunutí osy měříme sílu, kterou na ni působí otáčející se dalekohled. Kosmická loď používá tyto informace k určení rychlosti a směru, kterým se otáčí.

Kosmonauti s heverem

Gyroskopy mají různé mechanické části a kvůli nim omezenou živnost, takže je potřeba je měnit. U zařízení na Zemi bychom zavolali opraváře, ale Hubbleův dalekohled se pohybuje více než 500 kilometrů nad Zemí. NASA proto musela povolat astronauty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud