Nezbedné Slunce: Co nám hrozí, když se naše hvězda bouří a zlobí?

Nezbedné Slunce: Co nám hrozí, když se naše hvězda bouří a zlobí?
Sdílej
 
Slunce je nepostradatelné pro život na naší planetě. Občas nás ale dokáže pořádně potrápit. Co nám hrozí, když se naše hvězda bouří a zlobí? Čím jsou sluneční bouře nebezpečné? Odhalte podezřelé sluneční aktivity i následky geomagnetických bouří.

Říká se, že oheň je dobrý sluha ale zlý pán. V případě Slunce to platí ještě mnohem více. Obří koule žhavé hmoty, která se nachází 150 milionů kilometrů od nás, sehrála klíčovou roli ve vzniku života na Zemi a stále je pro nás nepostradatelná.

Slunce je klidné, ale může vyvádět

Ultrafialové záření ze slunce je dobrým příkladem dobrého sluhy a zlého pána. Díky němu naše tělo vyrábí důležitý vitamin D, zároveň však dlouhodobé vystavování těla slunečnímu záření může mít vážné zdravotní důsledky.

Před většími dávkami záření nás chrání zemská atmosféra, před nebezpečnými částicemi pak magnetické pole. Po většinu času je Slunce poměrně klidnou hvězdou, ale v období slunečního maxima začíná vyvádět.

Co když je sluneční maximum?

Při úplném zatmění Slunce zastíní Měsíc sluneční kotouč a na Zemi pozorujeme vnější atmosféru Slunce zvanou koróna. V ní vzniká proud nabitých elektronů, protonů a jader atomů hélia. Sluneční vítr „fouká“ neustále.

Občas ale dojde k úniku koronální hmoty (anglicky coronal mass ejection, CME), při němž se do kosmického prostoru dostane i miliarda tun nabitých částic. Nejvíce CME vzniká v období slunečního maxima. Pokud oblak částic zamíří k Zemi, zasáhne nás v závislosti na rychlosti, která může přesahovat 1000 kilometrů za sekundu, za 15 hodin až 3 dny. 

Magnetické pole funguje jako štít Země •  NSO, NASA, SDO/NASA, ESA INFOGRAFIKA ESA / SCIENCE OFFICE, ESA / ATG MEDIALAB, NASA/GSFC, ESA-P. CARRIL

Geomagnetická bouře a polární záře

Když proud nabitých částic zasáhne magnetické pole Země, mluvíme o sluneční nebo geomagnetické bouři. Částice sklouzávají po magnetických silokřivkách a minou naši planetu. Některé jsou ale magnetickým polem zachyceny a putují po spirále směrem k zemskému povrchu.

Elektrony ze slunečního větru narazí ve výšce 80 až 150 kilometrů na částice zemského atmosféry, kterým předávají část své energie. Je to ale půjčka a ne dar! Získanou energii si částice atmosféry nenechají a zbaví se jí tím, že ji vyzáří ve formě světla. Na Zemi pak pozorujeme polární záři.

Barva polární záře závisí na výšce a chemickém prvku. V případě kyslíku je to především zelená a červená, u dusíku fialová. Při silnějších geomagnetických bouřích jsou polární záře vidět také z území Česka, nejčastěji na severu, který je blíže k magnetickému pólu. 

Jsou sluneční bouře nebezpečné?

CME není nebezpečná pro zdraví člověka, ale může být nebezpečná pro lidstvo. Sluneční záření jako takové postupně snižuje výkon solárních panelů družic. Vyšší sluneční aktivita také „nafukuje“ zemskou atmosféru. Družice na oběžné dráze pak více třou o vrstvy atmosféry a rychleji se propadají do hustějších vrstev atmosféry, kde shoří. V únoru 2022 takhle skončilo v atmosféře 40 družic sítě Starlink.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud