Konec Mezinárodní vesmírné stanice: Už víme, jak NASA sundá ISS

Konec Mezinárodní vesmírné stanice: Už víme, jak NASA sundá ISS
Sdílej
 
NASA už ví, jak odepíše Mezinárodní vesmírnou stanici. Do hustých vrstev atmosféry ji v roce 2030 pošle speciální loď vybavena 30 motory. Podívejte se už teď, jak skončí ISS.

Vysoko nad našimi hlavami se pohybuje Mezinárodní kosmická stanice (ISS). První modul byl vypuštěn v roce 1998. Od roku 2001 je stanice trvale osídlena lidmi. V současné době tvoří její posádku sedm kosmonautů, kteří na stanici stráví vždy zhruba půl roku.

Podle současných plánů by měla ISS obíhat okolo Země ještě asi 6 let. V roce 2030 bude vesmírný komplex naveden do atmosféry, kde shoří. Postará se o to speciální kosmická loď, kterou pro NASA postaví firma SpaceX. 

Odsun vesmírné stanice z oběžné dráhy

NASA si u společnosti SpaceX objednala United States Deorbit Vehicle (USDV), což bychom mohli přeložit a zkrátit na deorbitální loď. Jejím úkolem bude provést deorbit neboli stažení stanice z oběžné dráhy. Zjednodušeně si to můžete představit tak, že USDV do ISS štouchne a tím ji pošle k zemi. 

Osvědčený Dragon 2

Speciální vesmírné plavidlo bude vycházet z lodi Dragon 2, která dnes na stanici dopravuje posádky a zásoby. Dragon 2 se skládá ze dvou částí. Kromě samotné lodě, ve které se nachází posádka nebo náklad, se k ní připojuje ještě tak zvaný trunk. Na jeho povrchu se nachází solární panely a může v něm být také přepravován náklad pro vnější část stanice.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud