Kdo teď bude hlídat Zemi? NASA ukončila misi legendární družice

Kdo teď bude hlídat Zemi? NASA ukončila misi legendární družice
Sdílej
 
NASA ukončila misi legendární družice zaměřené na nebezpečné planetky, které se přibližují k Zemi. Brzy shoří v atmosféře. Kdo teď bude hlídat Zemi?

Družice WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) mapovala celou oblohu v infračerveném záření. Do vesmíru odstartovala v prosinci 2009. V lednu 2010 se pustila do práce a v červenci měla zmapovanou celou oblohu.

Infračervené záření vyzařují všechny objekty, které mají „nějakou teplotu“, takže pokud chtějí vědci zkoumat vesmír v tomto pro člověka neviditelném záření, musí se zbavit všeho, co by mohlo pozorování rušit.

Jinými slovy se musí pracovat při extrémně nízkých teplotách okolo –230 °C a méně. Většinou se využívá chladu samotného vesmíru, ale pro některé části infračerveného záření je potřeba i aktivní chlazení. WISE využívala pevný vodík, ale ten v říjnu 2010 došel. 

Družice NEOWISE

Mise poté pokračovala ještě tři měsíce, kdy družice pozorovala už jen v té části infračerveného záření, které aktivní chlazení nepotřebuje. Na začátku roku 2011 byla mise ukončena a sonda byla uvedena do hibernace. NASA se následně rozhodla provoz družice obnovit, a tak začala naplno mise NEOWISE.

Zkratka NEO může znamenat „nový“ ale v tomto případě jde o Near-Earth Object neboli objekt v blízkosti Země. Jedná se o komety a především planetky, které se přibližují k Zemi.

NEOWISE našla 367 podobných objektů a z toho 64, které mohou být potenciálně nebezpečné pro Zemi, protože se přibližují k naší planetě nebo protínají její dráhu. Objevila také téměř 30 komet. Nejslavnější byla C/2020 F3 (NEOWISE), která byla roku 2020 dokonce vidět pouhým okem. 

Nejbližší hnědí trpaslíci 

Infračervené záření je pro hledání planetek ideální. Tato tělesa neodrážejí příliš mnoho slunečního záření, ale v oblasti infračerveného záření jsou jasnější. Platí to obecně pro chladné objekty. WISE tak kromě planetek objevovala také vzdálené hnědé trpaslíky, což jsou objekty na pomezí planet a hvězd.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud