Turisté poprvé vykoukli do vesmíru. A v rekordní výšce!

Turisté poprvé vykoukli do vesmíru. A v rekordní výšce!
Sdílej
 
Vesmírní turisté se dostali do rekordní výšky nad Zemí a provedli první soukromý výstup do kosmického prostoru. Byl u toho i Skywalker.

Kosmickou loď Crew Dragon postavila společnost SpaceX na základě požadavku NASA. Jejím hlavním úkolem je doprava posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), což znamená zaměření na profesionální astronauty.

Do vesmíru ale už letěla také s vesmírnými turisty. Dne 10. září odstartovala se čtveřicí „amatérských“ astronautů na misi Polaris Dawn, která se hned několikrát zapsala do pomyslné knihy vesmírných rekordů.

Rekordně vysoko ve vesmíru

Po svém startu se loď Crew Dragon s názvem Resilience dostala postupně na velmi protáhlou dráhu ve výšce 190 až 1400 kilometrů, což je nový rekord. Dál od Země se podívaly jen posádky Apolla při letech na Měsíc. Dnešní astronauti obvykle létají k vesmírným stanicím ve výškách okolo 400 kilometrů.

Protáhla dráha nebyla zvolena náhodně. Cílem bylo omezit pobyt lodě v takzvaných radiačních pásech Země, které mohou být pro člověka nebezpečné. Po dosažení rekordní výšky byla dráha zase snížena a loď se tak v dalších dnech dostávala „jen“ 700 kilometrů od Země. 

Skywalker v ruce

Crew Dragon nemá přechodovou komoru, a tak si posádka musela obléct skafandry, vypustit vzduch a otevřít průlez nacházející se v horní části lodě pod odklopeným víkem. Při cestě k Mezinárodní vesmírné stanici se zde nachází mechanismus pro připojení ke stanici.

Nejdříve se do otevřeného kosmu vydal Jared Isaacman, poté ho vystřídala Sarah Gillisová. Zbývající dva členové zůstali připoutaní v sedačkách. Oficiálně šlo o výstup do kosmu, ale z praktického hlediska spíše o „nakouknutí“.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud