Země s prstencem: Mohla se podobat Saturnu?

Země s prstencem: Mohla se podobat Saturnu?
Sdílej
 
Naše planeta Země mohla mít prstenec podobný tomu, jaký má Saturn. Tajemství odhalily dávné krátery po bombardování meteority.

Viděli jste někdy trilobita? Jeho zkamenělinu asi ano, ale abychom ho potkali naživo, museli bychom se vrátit stovky milionů let do minulosti.

Trilobiti zažívali jeden ze svých vrcholů v období zvaném ordovik, tedy před asi 450 miliony lety. Kontinenty tehdy vypadaly úplně jinak, z oblohy padaly meteority a kolem Země se vznášel prstenec. Tvrdí to nová studie, jejíž důkazy můžeme najít přímo pod nohama.

Země bombardována meteority

V období ordoviku se na Zemi zvýšil počet dopadů meteoritů. Vulkanický popel z této doby obsahuje vysoké množství minerálů typických pro chondrity typu L, což je jeden z nejčastějších druhů meteoritů. Obsah těchto minerálů byl až tisíckrát vyšší, než bychom na Zemi normálně čekali.

Meteority začaly na planetu padat před 466 miliony lety a tento jev trval přibližně 40 milionů let. Takový nárůst nemohl být náhodný. Vědci dlouho předpokládali, že v hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem došlo ke srážce dvou obřích asteroidů, jejichž trosky dopadaly i na Zemi. Co když ale měl tento „meteoritický déšť“ jiný původ? Zdroj mohl být mnohem blíž – přímo nad námi.

Prstenec jako má Saturn

Nová studie předpokládá, že kolem Země tehdy proletěl velký asteroid, který slapové síly (tedy gravitace) naší planety roztrhaly na menší kusy. Tyto trosky se shromáždily kolem Země a vytvořily prstenec jako má planeta Saturn, který mohl existovat miliony let. Postupně však jeho fragmenty dopadaly na povrch, což dnes vidíme jako zmíněné zvýšené množství minerálů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud