Podíváme se na zoubek výrobě mléčných produktů. Výsledky svého experimentu raději nejezte a nepijte, výroba plnohodnotných potravin je složitější. Nevyrábíme jídlo, ale děláme pokus.
Na pokus budete potřebovat:
plnotučné mléko
ocet
vařič (sporák)
hrnec
průhledná sklenice
libovolná třetí nádoba
vařečka
čistá utěrka nebo sítko
Postup experimentu:
Poproste dospělou osobu, aby pro vás v hrnci přivedla mléko k varu.
Poté mléko opatrně přelijte do průhledné sklenice.
Přidejte k němu trochu octa a směs zamíchejte.
Za chvíli můžete pozorovat bílou sraženinu.
Celou směs přeceďte přes sítko nebo utěrku do třetí nádoby.
Bílá sraženina zůstává na sítku či v utěrce. Je o základ pro výrobu tvarohu a sýrů.
Čirá až nažloutlá kapalina, která protéká sítkem či utěrkou dolů, je syrovátka.
Pozor! Jen pod dohledem!
V pokusu se manipuluje s horkou tekutinou a sporákem, proto je nutné ho PROVÁDĚT ZA DOZORU DOSPĚLÉ OSOBY.
Proč se mléko sráží?
Mléko je tvořeno hlavně vodou a dále tuky a bílkovinami. Chcete-li z mléka vyrobit tvaroh, sýr nebo třeba jogurt, je potřeba z tekutého mléka vytvořit pevnou látku. Musíte tedy mléko tzv. vysrážet.
Toho lze dosáhnout např. okyselením. Octová kyselina vysráží mléčnou bílkovinu kasein a takto vzniklou sraženinu pozorujete jako výsledek svého experimentu.