Představte si hovězí farmu, kde místo krav přibírají na váze plátky masa. Že to není jenom sen, naznačuje první biftek, který pomocí technologie 3D biotisku vyrobili vědci z izraelské společnosti Aleph Farms ve spolupráci s institutem Technion.
Steak ve 3D
Maso z izraelské laboratoře vzniká ve speciálním inkubátoru, který vzdáleně připomíná 3D tiskárnu. Z hovězích buněk přístroj skládá složitější strukturu, buňky v něm rostou, dělí se a propojují, až vytvoří svalovou tkáň, která díky unikátnímu rozvodu živin nakonec vypadá a chutná skoro stejně jako přírodní „rib eye” steak - tedy nejoblíbenější plátek masa z přední části hovězího hřbetu. Šup s ním na pánev!
Biotiskem lze podle izraelských výzkumníků vyrobit teoreticky jakýkoliv typ hovězího a také jiné druhy masa. Ambiciózní jsou i možnosti rozšíření. Aleph Farms chce masovou náhražku pěstovat dokonce ve vesmíru, kde zachutná budoucím kolonistům na Marsu a Měsíci. Předtím ji však čeká pozemská pouť na náš stůl.
Potavinářská revoluce
Prodej laboratorního masa na konci loňského roku schválil Singapur a očekává se zájem dalších trhů. Díky rostoucí poptávce nový výrobek pravděpodobně v horizontu několika let zlidoví, k čemuž přispěje i konkurence mezi výrobci. Již dnes soutěží desítky laboratoří z celého světa o co nejefektivnější výrobní postup, přičemž biotisk patří k nejpozoruhodnějším.
Umělé maso za záchranu přírody
Tištěné maso by mohlo pomoci odstartovat potravinářskou revoluci ve jménu záchrany životního prostředí. Kvůli zvyšujícícmu se počtu obyvatel a raketově rostoucí spotřebě živočišných produktů je zásobování světa produkty z klasických farem podle názoru odborníků neudržitelné.
Na úkor lesů se rozšiřují pole k pěstování krmiva, ubývá vody k zavlažování a do ovzduší uniká z farem stále více škodlivin.
Biotisk znamená alternativní produkci potravin bez chemie, nadměrných emisí, vyschlé krajiny a průmyslových jatek. Podle zprávy mezinárodní poradenské firmy AT Kearney si do roku 2040 většinu masa vypěstujeme právě v laboratořích.