Nové vojenské drony útočí! Už se umí vyhnout rušení...

Nové vojenské drony útočí! Už se umí vyhnout rušení...
Sdílej
 
Válečná vřava na Ukrajině ukazuje, že drony mění pojetí války. Na bojišti proti nim stojí rušičky GPS, rádiových vln a jiné prostředky elektronického boje. Zatímco běžné drony v takovém okamžiku ztrácí schopnost navigace, drony V-BAT od Shield AI fungují dál. A útočí podle vlastní umělé inteligence.

Válka na Ukrajině potvrdila, jak důležité jsou ve válce drony. Slouží jako průzkumníci, ale také umí opakovaně útočit nebo se proměnit v řízenou nálož. Američan Brandon Tseng, bývalý příslušník speciálních jednotek Navy Seal, sice na Ukrajině nebyl, ale důležitost dronů rozeznal už při svém nasazení v Afghánistánu.

Od roku 2015 vyvíjí chytré drony vybavené pokročilými senzory, umělou inteligencí a strojovým učením. Díky tomu se umí samy rozhodovat a navigovat i na bojišti, kde se nachází třeba rušičky GPS, rádiových vln a jiné prostředky elektronického boje. Zatímco běžné drony v takovém okamžiku ztrácí schopnost navigace, drony V-BAT od Shield AI fungují dál.

Vojenský dron V-BAT 

V-BAT je už na první pohled hodně odlišný dron než běžné čtyř- a vícevrtulové drony. Připomíná spíš raketu s křídly. Na spodní straně se nachází prstenec, ve kterém je umístěna vrtule pohonu. Nehrozí tak nebezpečí poranění.

A V-BAT díky tomu umí vertikálně startovat i přistávat, a to na velmi malé ploše. Je to dron kompaktní, lehký, snadno ovladatelný a ve stísněných podmínkách jej může sestavit, spustit nebo sbalit a odnést dvojice lidí.

Jako průzkumník

O pohon se stará dvoutaktní motor o objemu 157 cm3, který dosahuje výkonu 13 koní. Tedy asi jako silniční skútr. Dron může letět maximální rychlostí asi 166 km/h a nabízí dolet 555 km. Umí operovat ve výšce až 4,5 km, a to po dobu až osmi hodin i v silném větru. K tomu všemu dron V-BAT 128 unese náklad o hmotnosti až 11 kg.

Vojenský dron V-Bat startuje a přistává vertikálně, létat však umí i horizontálně •  Shield AI

K přesunu dronu stačí dva operátoři •  Shield AI

Může jít o různá elektrooptická či elektronická zařízení pro výzvědnou činnost. Díky tomu tyto drony nejlépe poslouží třeba k ochraně hranic nebo produktovodů (plynovody, ropovody, elektrické rozvodné sítě), vyhledávání nebezpečí nebo monitorování lokací.

Nasazení v armádě

Americká armáda už má pro drony V-BAT své vlastní číselné označení MQ-35A. To značí, že mají velkou šanci pro praktické nasazení. Ostatně od roku 2019 V-BAT úspěšně dokončil desítky testovacích operačních nasazení u nejrůznějších jednotek amerického námořnictva a armády. Velmi dobře se uplatňuje na lodích, kde je vždy problém s dostatkem místa a V-BATy ho potřebují opravdu málo.  

Shield AI: S umělou inteligencí

Jejich konstruktéři ale přemýšlejí ještě dál. Shield AI vyvíjí pokročilý systém umělé inteligence nazvaný AI Pilot. Ten dronům umožňuje autonomní pohyb a navíc možnost fungovat v rojích.

Drony díky tomu umí operovat v týmu – vypustíte jich k určitému místu třeba 10 a ony si samy najdou své cíle a trasy. Roje se mohou stát významnou zbraní proti systémům protivzdušné obrany, které dokáží zahltit a přechytračit. Nebo mohou samy umisťovat další senzory na požadovaná místa. Systém AI Pilot pak chce firma prodávat i dalším výrobcům. 

---

Starší model: Dron RQ-7B Shadow

Americká armáda vážně uvažuje, že V-BAT 128 se stane náhradou pro její osvědčený, ale přeci jen už letitý průzkumný dron RQ-7B Shadow. Ten poprvé vyletěl v roce 1991 a do pravidelné armádní služby se zařadil o deset let později. Jenže je složité jej vypustit a přistát s ním. U V-BATů je to maximálně jednoduché.

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

Útok dronů na Dukovany: Jak ochránít jadernou elektrárnu?

Útok dronů na Dukovany: Jak ochránít jadernou elektrárnu?

XQ-58A Valkyrie: Rozumná stíhačka

XQ-58A Valkyrie: Rozumná stíhačka

 

Články odjinud