Robotické včely bzučí na obzoru: BionicBee se rojí! Bude opylovat?

Robotické včely bzučí na obzoru: BionicBee se rojí! Bude opylovat?
Sdílej
 
Němečtí inženýři z firmy Festo kopírují včely. Vynalezli ultralehkého létajícího robota BionicBee, který má podobné schopnosti. Umí létat v roji a v budoucnu se může hodit na opylování rostlin nebo dokonce k provádění záchranných akcí.

Včely jsou úžasní tvorové. Příroda ani my jako lidstvo bychom se bez nich neobešli. Přenášejí na svých tělech pyl a tím pomáhají rostlinám se rozmnožovat. Konstruktéři z německé průmyslové společnosti Festo se rozhodli, že zkusí včelu v trochu větším měřítku napodobit. Vytvořili proto létající robotickou včelu BionicBee.

Létající včelí robot

Robot BionicBee připomíná včelu, ale je mnohem větší – měří 22 cm na délku a má rozpětí křídel 24 cm. To je asi 20x více, než má běžná včela. Váží pouhých 34 gramů, což je asi 300x více, než kolik váží živá včela (0,1 g). Na létajícího robota je to ale pořád velmi slušný výsledek!

Křídla BionicBee kmitají 15x až 20x za sekundu a to včele umožňuje plynulý a stabilní let. Křídla kmitají dopředu a dozadu v úhlu 180 stupňů. Elektromotor pohání kmitání křídel pomocí přesné mechanické konstrukce. Čím vyšší rychlost, tím vyšší je frekvence úderů křídel a tím i vztlak. 

Obratná křídla

Tři servomotory u kořene křídla cíleně mění geometrii křídla a tím zvyšují účinnost v určitých polohách křídla a mění vztlak. Pokud má včela letět dopředu, geometrie se upraví tak, aby vztlak v zadní poloze křídla byl větší než v přední poloze. To způsobí, že se tělo nakloní dopředu a včela letí dopředu. Pokud je geometrie nastavena tak, že pravé křídlo vytváří větší vztlak než levé, včela se stáčí kolem podélné osy doleva a letí do strany.

Hejna robotických včel ovládá sofistikovaný software •  Festo

Samostatný let v hejnu

Jedním z nejúžasnějších rysů BionicBee je, že může sama létat společně s ostatními robotickými včelami, aniž by do sebe narážely. Nepotřebuje pilota, prostě jí naprogramujete cíl nebo předem danou trasu. Pohyb hejna pak řídí centrální software a zajišťuje, aby všechny robovčely létaly koordinovaně.

Tento způsob letu napodobuje skutečné včely, které také létají v rojích a spolupracují. Právě koordinovaný pohyb v hejnu je jedním z hlavních přínosů robota BionicBee. A vývoj softwaru, který to umí, je stejně důležitý, jako vývoj samotného fyzického robota. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud