Audiopočítače nemají obrazovku – a prý to vůbec nevadí: Jak fungují?

Audiopočítače nemají obrazovku – a prý to vůbec nevadí: Jak fungují?
Sdílej
 
Nový počítač IYO One je ztělesněním pořekadla „jedním uchem dovnitř, druhým ven“. Stejně jako jiné audio pc nemá obrazovku, ale to vůbec nevadí. Proč? Jak to funguje? A k čemu se vůbec audiopočítače používají?

Už letos před Vánocemi by se na trhu měl objevit vynález, který možná přepíše učebnice informatiky. Ty totiž říkají, že moderní digitální počítač je zařízení s displejem, do kterého uživatel zadává vstupy například myší a klávesnicí, a na obrazovce sleduje výstupy generované programovým kódem. Jenže v případě audiopočítače IYO One neplatí v podstatě nic z vyřčeného. 

Chytrá sluchátka s mini počítačem

Projekt začal před šesti lety v laboratořích internetového giganta Alphabet (mateřská firma vyhledávače Google) a později se vyčlenil do samostatné společnosti, která už na vývoj získala asi 500 milionů korun.

Nyní představila na konferenci TED první produkt: Dvojici sluchátek s podporou Wi-Fi i možností přijímat telefonní signál deseti mikrofony a výkonným počítačem se skutečně miniaturními rozměry. Jeho předpokládaná cena činí 699 amerických dolarů (asi 16 tisíc korun). 

Audio PC YO One si běžný kolemjdoucí snadno splete se stylovým módním doplňkem •  IYO Audio

Brýle už jsou out

Za jakéhosi předchůdce audiopočítačů bychom mohli považovat chytré brýle, například Google Glass. Jenže to byl projekt, který v minulosti katastrofálně selhal. Technologie zkrátka ještě nebyla připravená.

Ředitel firmy IYO Audio Jason Rugolo tvrdí, že teď už je vše na správné cestě. Zásadní pro další život audiopočítačů jsou velmi výrazné proměny v kvalitě umělé inteligence, zejména modulů pro tzv. NLP – zpracování přirozeného jazyka. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud