Kam s dětmi v létě? Science centra nabízejí zábavný program

Kam s dětmi v létě? Science centra nabízejí zábavný program
Sdílej
 
Science centra, planetária a hvězdárny v České republice lákají na řadu zajímavých novinek ve svých expozicích a v doprovodném programu. Na své si přijdou nejen děti a jejich rodiče, centra myslí i na zahraniční turisty, seniory a osoby s hendikepem. Většina z nich má otevřeno každý den, někdy i v nočních hodinách a prostory jsou bezbariérové.

Science centrum iQLANDIA

Science centrum iQLANDIA otevřelo ClimAcademy, kde návštěvníky seznamuje s tématem klimatické změny v několika oblastech. V expozicích je také interaktivní prostor pro nejmenší s autodílnou a sanitkou, kde se seznámí s oblastí zdravovědy a elektromobility.

„Kromě prohlídek nabízí centrum také programy. Doporučila bych dva originální workshopy, které se věnují vodní říši a mikrosvětu, kde mohou zvídaví návštěvníci prozkoumat vše od vlastního nehtu, přes krabí krunýř až po detailní dělení buněk kvasnic,“ pozvala do Liberce Veronika Slavíková, marketingová manažerka centra.

Techmania Science Center

Již několik let se plzeňská Techmania Science Center snaží ve svém blízkém okolí vytvořit zelenou oázu a otevírá další část své venkovní expozice, která nabízí příjemné ochlazení.

„Zájemcům představujeme možnosti hospodaření s dešťovou vodou, zadržování vody v krajině, zachování biodiverzity a bavíme se o dalších enviromentálních tématech. V expozicí máme velkou novinku - Teslův transformátor, kde zájemce seznamujeme s přeměnou nízkého napětí na vysoké,“ řekl Jiří Chroust, vedoucí marketingového oddělení.

Doplnil, že v červenci se v 3D planetáriu zaměřují na dobývání Měsíce. Chybět nebudou edukativní hry, pozorování oblohy i filmové projekce. Na jeden z posledních večerů prázdnin organizátoři chystají jedinečný program po zavírací době, jehož součástí bude detektivní zápletka.

Svět techniky

Expozice Světa techniky v Ostravě zahrnují hned několik poutavých témat, ať už o lidském tělu, fauně, flóře, vesmíru, robotice. Každý návštěvník si tak najde to, co ho zajímá. 

„Nedílnou součástí je i expozice ZOOM, která se zaměřuje na rozvoj vizuální gramotnosti. Nejatraktivnější je nyní expozice Robolabu, kde se mohou lidé seznámit s humanoidními roboty Pepper a Nao, nahlédnout zblízka do světa 3D tisku, otestovat umělou inteligenci, či si na vlastní kůži vyzkoušet virtuální realitu,“ láká do expozic Zuzana Špringlová, vedoucí provozu Velkého světa techniky.

VIDA! science centum

Během letních měsíců se mohou návštěvníci brněnského VIDA! science centra těšit na hravé exponáty uvnitř i venku, vodní atrakce, unikátní science show nebo vylepšený prostor Bastlírny, ve kterém mohou při vyrábění popustit uzdu své fantazii. Do konce září pak mohou vstoupit do fascinujícího světa lidského chápání v interaktivní výstavě Brain.

„U dětí vede mřížka se světelným bludištěm, vypouštění horkovzdušných balonů nad expozici nebo nejnovější exponát Raketa nabízející vesmírná dobrodružství. Dospělí si pak nenechají ujít zážitek z projížďky na kole na laně ve výšce 6 m nad expozicí nebo 3G letecký simulátor, který se využívá i pro trénink pilotů stíhaček,“ zve Kateřina L. Brettschneiderová, manažerka pro marketing a PR.

Pevnost poznání

Pevnost poznání Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci otevřela expozici Po stopách slonů, která se inspiruje mezinárodní iniciativou Save Elephants českého biologa Arthura F. Sniegona, který už více než deset let mění osudy ohrožených druhů v Africe. O víkendech mohou zvídavé děti navštívit vědecké dílny s chemickými pokusy.

„A pokud by příchozí chtěli poznat krásy města a současně zapojit své mozkové závity, stačí si na pokladně vyzvednout batůžek a vydat se vstříc dobrodružství s badatelskou hrou Město poznání,“ pozval do Olomouce Roman Chvátal, programový ředitel.

Hvězdárna a planetárium Brno

“Nikde jinde v České republice nic takového nezažijete,” slibuje Hvězdárna a planetárium Brno. Jedná se o představení Pink Floyd’s The Dark Side Of The Moon, které vytvořilo britské studio NSC Creative se souhlasem a pod dohledem skupiny Pink Floyd.

„Svět kolem nás je mnohem bohatší a tajemnější, než jak jej vnímáme našimi smysly. Právě na tuto skutečnost od srpna upozorní nová expozice zaměřená na skrytou podobu vesmíru. Jejím základem je vizualizace kosmického prostoru, temné hmoty i energie, kosmického záření i gravitačních vln,“ řekla Zuzana Kuljovská, vedoucí programového oddělení.

A připomněla oblíbený Festival planet, který nabídne desetimetrové nafukovací modely vesmírných objektů. Letos ke stávající Terralóně, Lunalónu, Marsmelounu, Temnalóně a Heliosféře přibyla novinka - Astrosfére. Chybět nebudou ani odborné přednášky nebo letní kino s vesmírnou duší.

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

Prázdninový program Hvězdárny a planetária v Hradci Králové začne až 29. července, kdy se centrum otevře po technické pauze. Návštěvníci se mohou těšit každý všední den na program Prázdninové pozorování Slunce.

„Program v digitálním planetáriu probíhá tradičně vždy ve středy, pátky a soboty. Tvoří je pohled na hvězdnou oblohu, let vesmírem a celooblohová show. Jsme rádi, že můžeme promítnout i nové filmy – Expedition Reef, Jiné světy nebo pohádku Oříšky. Nezapomínáme ani na tradiční pozorovaní meteorického roje Perseidy, které se koná 12. srpna,“ sdělil ředitel planetária Miroslav Krejčí.

Tato science centra, planetária a hvězdárny sdružuje Česká asociace science center, která nově podporuje projekt Česká cesta do vesmíru. Ten cílí na využití potenciálu oblasti kosmických aktivit pro modernizaci českého hospodářství a další rozvoj naší společnosti. Důraz klade na vzdělávání dětí, žáků a studentů a jejich přípravu na kvalifikovanou práci v českém průmyslu a vědě.

Pojďte žasnout! Cesta za poznáním v science centrech a planetáriích

Pojďte žasnout! Cesta za poznáním v science centrech a planetáriích

Video mag Ábíčko: RC auta závodí a po laně se chodí, sleduj!

Video mag Ábíčko: RC auta závodí a po laně se chodí, sleduj!

VIDEO: Robotický pes v redakci Ábíčka! Vyzkoušeli jsme, co umí Cyberdog 2 od Xiaomi

VIDEO: Robotický pes v redakci Ábíčka! Vyzkoušeli jsme, co umí Cyberdog 2 od Xiaomi

 

Články odjinud