Top kutil: 3D tiskárna s umělou inteligencí tiskne LEGO obrázky

Top kutil: 3D tiskárna s umělou inteligencí tiskne LEGO obrázky
Sdílej
 
3D tiskárna s umělou inteligencí Pixelbot 3000 tiskne LEGO obrázky. Postavil si ji kutil z YouTube kanálu CreativeMindstorms. Jak to funguje? Podívejte se, jak vypadá zhmotněný pixel art!

Sten je maker neboli kutil z Nizozemska a má hodně rád stavebnici LEGO. Na YouTube má kanál Creative Mindstorms (youtube.com/@CreativeMindstorms). Ukazuje na něm úžasné stroje, které s pomocí své oblíbené stavebnice vytvořil.

Třeba výdejní automat McDonald's, ze kterého padají opravdové hranolky. A dále třeba míchač karet, kreslítko, 3D tiskárnu, dělo, kráječ jablek nebo robotické auto. Jeho nejnovějším projektem je LEGO 3D tiskárna, která tiskne zase LEGO. Lépe řečeno pixelartové obrázky z 1 x 1 kostiček. Jmenuje se Pixelbot 3000.

Začalo to programováním LEGO Mindstorms

Navrhnout takový přístroj nebylo úplně jednoduché. Sten využil své bohaté zkušenosti s programovatelnou sadou LEGO Mindstorms, na které je založena většina jeho projektů. Začít ale musel tím, jak vlastně kostičky mechanicky nabírat a pak zase usazovat na správné místo?

Stroj musí mít přesnost pod 1 mm. Sten proto složil vlastní tiskovou hlavu, ve které chytře využil jednoduché gumičky. Jako tisková podložka mu slouží plát 32 x 32. Mechanismus pohybu hlavy prošel mnoha změnami. Například si Sten musel z LEGO obchodu objednat speciální novou kostičku – šroubovici, která usnadnila posun tiskového plátu v ose X.

Jak dávkovat kostičky?

Dalším problémem byl dávkovač kostiček. Tam se Sten nejprve přiznaně inspiroval u starší LEGO tiskárny Bricasso pocházející už z roku 2015. Toto řešení mu ale nefungovalo tak dobře a kostičky se na cestě dolů zasekávaly, a tak bylo nutné vše opět předělat. To se Stenovi během práce stávalo poměrně často. Musel prostě improvizovat.

K tvorbě svých strojů používá Sten stavebnici LEGO Mindstorms •  Creative Mindstorms

Sten umí stavět dokonce i robotická auta! •  Creative Mindstorms

Tiskněte pixely!

Následně začal Sten připravovat posuv hlavy v osách Y a Z. Opět bylo potřeba vyrobit kompaktní systém schopný umístit LEGO kostičku („pixel“) s přesností pod 1 mm. Pak už zbývalo jen připojit dotykový senzor, aby si tiskárna dokázala resetovat osy X a Y, a počítač, který bude vše ovládat. Je hotovo! Pixelbot 3000 může začít pracovat.

Umělá inteligence v akci

Stenovým cílem bylo vytvořit tiskárnu s umělou inteligencí, která dokáže vytisknout cokoliv si usmyslíte. K tomu musel využít umělou inteligenci Dall-E. Software naprogramoval tak, že tiskárně zadáte například, aby tiskla „lišku“.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud