Mrakodrapy nebo šílenství?! Top architekti odhalují vize budoucnosti

Mrakodrapy nebo šílenství?! Top architekti odhalují vize budoucnosti
Sdílej
 
Výsledky letošního hodnocení moderních mrakodrapů ilustrují změnu chápání tohoto termínu. Budoucnost vypadá tak, jak byste to asi nečekali. Podívejte se a odhalte podivuhodné vize top architektů!

Rok se s rokem sešel a architektonický magazín eVolo opět vyhlásil výsledky své pravidelné soutěže věnované těm nejodvážnějším mrakodrapům, které navrhli ambiciózní architekti po celém světě.

V porotě zasedli oceňovaní tvůrci ze Španělska, Švýcarska i Číny stejně jako autoři projektu jménem Metropole nomádů, který v loňském roce získal nejlepší hodnocení a zajímavý finanční bonus. 

Nebe se přibližuje

Soutěž eVolo Skyscraper Competition již od roku 2006 oceňuje ty, kteří se nebojí novým způsobem využívat stávající technologie, materiály, počítačové programy, estetické principy nebo způsoby organizace prostoru.

Plíce oceánu •  Evolo Magazine

Důležitým prvkem soutěže je podle pořádající organizace i to, aby se architekti snažili nabourat tradiční způsob přemýšlení o vertikální architektuře. Tedy té, která míří od země k nebesům a propůjčila tak mrakodrapům jejich název v mnoha jazycích včetně češtiny. 

Z mrakodrapů zaujala asi desetina

Dalším klíčovým prvkem při hodnocení a výběru tří adeptů na stupně vítězů i takzvaných čestných uznání (porota jich udělila celkem 14, ábíčko vybralo 5 z nich) je soulad s přírodou a stávající zástavbou.

Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 206 autorských týmů. Není bez zajímavosti, že roste zastoupení architektů, kteří působí mimo takzvaný euroatlantický prostor. Jejich projekty jsou proto zasazeny do jihovýchodní Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud