Nerušit, prosím! Jak zrušit notifikace z vašeho života?

Nerušit, prosím! Jak zrušit notifikace z vašeho života?
Sdílej
 
Neustálé zvonění a vibrování telefonu podle nejnovějšího výzkumu trápí hlavně mladou generaci. Každý z nás už měl někdy chuť pořádně nahlas zařvat: Ticho! Nerušit, prosím! Ábíčko radí, jak se zbavit otravných notifikací a zrušit je z vašeho života.

Dokážete si představit svět, ve kterém lidé platí desetikoruny až stokoruny za to, aby si mohli nastavit svoji oblíbenou písničku jako vyzváněcí melodii na telefonu? A pak se se svými spolužáky a kamarády trumfují v tom, kdo z nich má první „na zvonění“ aktuální hit?

Možná to zní šíleně, ale přesně takhle vyrůstala generace vašich rodičů a dost možná i některých starších sourozenců. Jenže skoro 20 let od masového rozšíření prvních chytrých (či spíše chytřejších) telefonů uplynulo jako voda a hodně se toho změnilo. 

24 hodin denně na příjmu

Tím asi nejkřiklavějším aspektem je právě způsob, jakým chceme být na našich telefonech kontaktováni. V dobách, kdy mobilní telefony válčily s pevnými linkami, platilo, že být k zastižení kdykoliv a kdekoliv je obrovské plus a důvod, proč si tehdy často velmi drahý mobil pořídit.

Ale je to pravda i dnes? Následovníci trendu zvaného v angličtině Do Not Disturb, tedy česky Nerušit, prosím, by určitě nesouhlasili. 

Alespoň 10 minut v klidu? Pro příslušníky generace Z je to prý luxus •  Profimedia.cz

146 notifikací denně

Podle nového spotřebitelského výzkumu realizovaného ve Velké Británii v současnosti průměrnému člověku přijde na telefon 146 notifikací denně. To je v průměru asi každých 10 minut!

Jenže musíme brát v úvahu to, že každý z nás zhruba třetinu dne prospí. To znamená, že v produktivní denní dobu už nechodí notifikace jednou za 10, ale spíše za 6–7 minut. Není divu, že to řadu majitelů telefonů začalo stresovat. 

WhatsApp a iMessage tlačí nejvíce

Pod vůbec největším náporem jsou podle výzkumu příslušníci takzvané generace Z, tedy lidé narození zhruba mezi roky 2000 a 2010. Ti už dostávají denně těžko uvěřitelných 181 notifikací. Nejvíce jich připadá na čtvrtek (v průměru 208), naopak trošku si „odpočinou“ v neděli, kdy je to pouze 158.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud