Elektronika virtuálně 12: Jak fungují tranzistory v počítači?

Elektronika virtuálně 12: Jak fungují tranzistory v počítači?
Sdílej
 
V minulém díle DIY seriálu Elektronika virtuálně v programu LTspice jsme si ukázali praktickou aplikaci tranzistoru. V dnešním posledním dílu našeho seriálu o elektronice se podíváme, jak tranzistory fungují jako základ počítačů

Jistě jste již slyšeli, že počítače pracují s jedničkami a nulami. To je pravda. Důvodem je snadná rozpoznatelnost stavu „jedna“ a „nula“ - je snadné rozlišit, jestli je něco zapnuté nebo vypnuté.

V reálném počítači se k tomuto účelu užívá úrovně elektrického napětí, kdy nulové napětí je označováno jako „logická nula“ a napětí o určité hodnotě je označované jako „logická jednička“. Možná vás napadne, že informace „jedna“ nebo „nula“ je poněkud málo a máte pravdu. Samotná tato informace nás nepřipojí k internetu a nezobrazí film ve 4K rozlišení.

Co je to bit a byte v počítači?

Prostor v počítači, do kterého umístíme informaci „jedna“ nebo „nula“ se nazývá „bit“. Tyto bity můžeme poskládat za sebe do větších celků – tím získáme prostor pro více informací. Například osm bitů dá dohromady jeden „byte“ (čti „bajt“). Takový byte dokáže reprezentovat 256 různých stavů.

Pro představu: pevný disk počítače má dnes kapacitu i několik „terabytů“, což je milión miliónů bytů (to je mnoho jedniček a nul za sebou). Dále vás možná napadne, jak může osm jedniček reprezentovat 256 různých čísel. Je to díky takzvané „dvojkové soustavě“.

My lidé přemýšlíme v desítkové soustavě (a proto používáme číslice 0-9). Číslo 10 je „deset“ v desítkové soustavě, ale „dva“ v soustavě dvojkové. Každé číslo se dá reprezentovat ve dvojkové soustavě, například číslo 5 je ve dvojkové soustavě „101“, číslo 33 je „100001“.

Logické hradlo

Jakmile máme takto jednotlivé bity v bytech, můžeme vytvořit obvody, které s nimi budou provádět jednotlivé operace (například sčítání nebo vykreslení na monitor). Veškeré tyto operace se dají převést do takzvaných „logických funkcí“, ty bývají realizovány pomocí „logických hradel“.

Hradlo NOT •  Lukáš Liebzeit

Logické hradlo se skládá z několika tranzistorů, jednoho nebo několika vstupů a výstupu. Výstup logického hradla je závislý na vstupech. Obrázek číslo 1 ukazuje obvod (a jeho simulaci). Jedná o logické hradlo „NOT“ (negace). Všimněme si, že pokaždé, kdy je na vstupu log. jednička, je na výstupu log. nula a naopak.

Hradlo AND •  Lukáš Liebzeit

Obrázek číslo 2 ukazuje takzvané hradlo „AND“, také se mu říká „logický součin“ nebo „A“. Výstup tohoto hradla je log. jedna pouze pokud jsou oba vstupy v log. jedničce (viz simulace), jinak je na výstupu log. nula.

Hradlo OR •  Lukáš Liebzeit

Obrázek číslo 3 ukazuje hradlo „OR“ („logický součet“), kterému se také říká „NEBO“. Zde je menší problém s významem. V češtině chápeme spojku „nebo“ jako „první nebo druhá možnost, ale ne obě současně“. Buď platí A nebo B. V našem logickém hradle je výstup tohoto hradla nulový pouze, pokud jsou oba vstupy nulové.

Vstupy logických hradel

V našich simulacích jsme doteď buď používali konstantní hodnotu napětí nebo jsme používali jeho sinusový průběh. V dnešních simulacích je u zdrojů napětí IN1 a IN2 nastaven takzvaný „pulsní průběh“ napětí, jedná se o „zuby“, které vidíte v grafech. Tento průběh napětí simuluje výše zmíněné stavy „je napětí“ a „není napětí“. Jak tuto simulaci nastavit je vidět na obrázku číslo 4.

Nastavení pulsního průběhu napětí •  Lukáš Liebzeit

U hradel AND a OR jsou pulsy proti sobě posunuté. Když nebyly, docházelo v místech hran k ošklivému „přeskakování“ výstupu, těch jsem se chtěl pro účely ukázky vyvarovat. Dalším vylepšením schémat je oddělení zdrojů napětí od části schématu s tranzistory.

Schéma hradla AND bez úpravy •  Lukáš Liebzeit

Program LTspice za nás propojí stejně pojmenované spoje (například všechny IN1 se propojí). Zároveň se propojí i veškeré zemnící body. To nám umožňuje vytvářet přehlednější schémata. Jak by schéma hradla AND vypadalo bez této úpravy je vidět na obrázku číslo 5.

Závěr

Snad vás tento seriál obohatil a snad jste objevili chuť poznávat elektroniku (je to totiž zábava). Bylo mi ctí být vám průvodcem na této cestě.

Elektronika virtuálně 11: Jak využít tranzistor?

Elektronika virtuálně 11: Jak využít tranzistor?

Elektronika virtuálně 10: Zapojení se společným kolektorem

Elektronika virtuálně 10: Zapojení se společným kolektorem

Elektronika virtuálně 9: Jak zapojit tranzistor se společnou bází

Elektronika virtuálně 9: Jak zapojit tranzistor se společnou bází

 

Články odjinud