Robotický zemědělec z Česka: Co umí? Na poli skoro všechno!

Robotický zemědělec z Česka: Co umí? Na poli skoro všechno!
Sdílej
 
Český robotický zemědělec Roboton je mechanický všeuměl. Na poli obstará téměř jakoukoliv práci. Na první pohled připomíná tank, ve skutečnosti je to jemný elegán a má fakticky zlaté české ručičky.

Těžká práce v zemědělství, natož na polích, láká čím dál méně lidí. Potraviny ale potřebujeme, abychom přežili. Vzniká proto celá řada automatických zemědělských pomocníků. Roboton je z Česka, a i když na první pohled připomíná tank, ve skutečnosti je to jemný elegán.

Těžká práce na poli

Roboton je autonomní zemědělský robot. To znamená, že si sám dokáže naplánovat a provést ten správný postup práce na poli nebo větší zahradě. Jeho rozhodovací schopnosti jsou založeny na umělé inteligenci, která využívá velké znalostní databáze rostlin a pokročilé neuronové sítě.

Ví, co je pro tu kterou rostlinu dobré, a podle toho se zachová. Zároveň si svou práci neustále kontroluje. Během své práce si totiž archivuje snímky rostlin, analyzuje je a znalosti používá při dalším rozhodování. Dokáže také snadno rozeznat užitečnou plodinu od plevele.

Roboton pleje a zalévá

A co vlastně Roboton umí? Všechno! Seje, zalévá, okopává, vytrhává, pleje a sklízí. Dokonce umí i mulčovat a vyžínat. A k tomu všemu jde o noderní technologii 21. století, takže neustále sbírá a vyhodnocuje tuny dat.

O svém poli a rostlinách si vede obrovskou databázi informací •  TERMS, a.s., NAIO Technologies

Roboton je vybaven různými senzory, jako jsou kamery, ultrazvukové senzory či LiDAR (laserový radar). Díky tomu umí vidět a pochopit terén kolem sebe. Dokáže se například vyhnout překážkám nebo operativně řešit nepředvídatelné situace. Pracuje také s GPS souřadnicemi a dalšími daty pro lepší přizpůsobení se práci v terénu. Jediné, co (zatím) neumí, je sázení sazeniček.

Jedna ruka na všechno

Roboton je vybaven robotickou rukou s šesti klouby. Díky tomu je podobně šikovná jako ruka lidská. Dostane se všude a navíc si i sama umí měnit nástroje – přesně jako ruce naše. Za robota lze navíc díky závěsné liště zapojit další nářadí nebo zařízení až do hmotnosti 500 kg. Může to být pluh, kultivátor, kypřič půdy, rozmetadlo hnojiv nebo spousta jiných zařízení, která zemědělci na polích běžně využívají.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud