Stoleté letiště v akci: Jak Letňany slaví jubileum

Stoleté letiště v akci: Jak Letňany slaví jubileum
Sdílej
 
Místo, kudy procházely dějiny našeho letectví, to je Letiště Praha Letňany. Už funguje sto let. Ábíčko ho prozkoumalo a zjistilo, jaké oslavy se chystají už na tento víkend.

Letiště v pražských Letňanech známe především jako místo konání hudebních koncertů. Je to velká rovná plocha na periferii města, přitom bezprostředně u stanice metra. Pro koncerty místo jako stvořené. Konají se zde na části letištní plochy posledních deset let. Ovšem samotné letiště už tu funguje sto let a odkazuje na slavnou historii českého a československého letectví

Letecké čtvrti Letňany a Kbely

Sousedící pražské čtvrti Letňany a Kbely jsou neodmyslitelně spjaty s letectvím. V Kbelích je vojenské letiště s asfaltovou vzletovou a přistávací dráhou, která dokáže odbavit i velká dopravní a nákladní letadla. Funguje už od roku 1918.

Video se připravuje ...

abicko video mag s03e22 • Zdroj: abm

Jen pár set metrů od něj je civilní veřejné vnitrostátní a neveřejné mezinárodní Letiště Praha Letňany založené v roce 1924. Má dvě vzletové a přistávací dráhy s travnatým povrchem, takže může odbavit malá letadla do hmotnosti 5,7 tuny.

Kolem obou letišť stojí továrenské haly, kde historicky fungovalo hned několik slavných výrobců letadel – Letov, Aero, Praga, ale třeba i Vojenský letecký ústav studijní (VLÚS). Dnes k nim přibyly také muzejní expozice Stará Aerovka nebo Letecké muzeum Kbely.

Letiště bylo nejprve zkušební

Letiště Praha Letňany vzniklo před sto lety z potřeby Zkušebny letadel (později VLÚS) a továrny Letov. Zalétávaly se na něm prototypy letadel. Tak to fungovalo po celé období první republiky. Během protektorátu továrnu i letiště převzali Němci a využívaly je pro svou výrobu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud