Vzniká nová megastavba: Velká vlnová elektrárna přímo v Evropě!

Vzniká nová megastavba: Velká vlnová elektrárna přímo v Evropě!
Sdílej
 
Moře a oceány jako nekonečný zdroj energie si vzali do hledáčku stavitelé v Portugalsku a připravují megastavbu! Podívejte se, jak bude vypadat nová velká vlnová elektrárna.

Pořádné vlny na dovolené u moře se vždycky dokáží postarat o báječnou zábavu. Už vás ale někdy nějaká taková větší vlna spláchla? Rychle pak zjistíte, že moře má pěknou sílu. Inženýři ze švédsko-izraelské společnosti Eco Wave Power (EWP) chtějí tuhle sílu využít k výrobě elektřiny. Pracují na tom už přes deset let a zdá se, že jejich snaha konečně začíná nést ovoce.

Jednoduchý systém pro výrobu elektřiny

V Portu, druhém největším města Portugalska, má EWP v nejbližších letech postavit vlnovou elektrárnu o výkonu 20 MW. To je výkon srovnatelný s menší vodní elektrárnou, jako je třeba náš Vranov na Jižní Moravě. Princip výroby elektřiny se ale od běžné průtokové vodní elektrárny liší.

Jak funguje vlnová elektrárna •  Eco Wave Power (Nasdaq: Wave)

V Eco Wave Power vymysleli relativně jednoduchý mechanický systém, který s pomocí plováku, pístu a hydrauliky dokáže roztáčet generátor vyrábějící elektřinu (viz obrázek). S tím, jak se plovák na mořských vlnách pohupuje, pumpuje do speciální nádoby stlačenou kapalinu, která pak roztáčí generátor. 

Gibraltarské prvenství

Přijít na správný tvar plováku a celý mechanismus převodu energie z pohybu na elektřinu samozřejmě nebylo jednoduché. Vyžadovalo to spoustu pokusů a omylů. První vlnová elektrárna tohoto typu byla v roce 2016 spuštěna v Gibraltaru. Měla výkon 100 kW, tedy dvacetinásobně nižší než elektrárna plánovaná v Portu. Fungovala ale šest let a úspěšně dodávala elektřinu vyrobenou z vln místním obyvatelům.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud