Roboti ve zdravotnictví: Mirokaï jde z her do nemocnic!

Roboti ve zdravotnictví: Mirokaï jde z her do nemocnic!
Sdílej
 
Interaktivní pomocníci připomínající lišky jako by vypadli z herní série The Legend of Zelda. Tam se roboti Mirokaï možná inspirovali, ale teď míří do zdravotnictví.

V ábíčku máme roboty rádi a často se jim věnujeme. Zaměřujeme se přitom především na jejich využití v průmyslu nebo vědě. Zkoumáme, kam až se dokáží dostat, kolik kilogramů krabic unesou nebo jaké zajímavé senzory a autonomní prvky v nich najdeme.

Noví roboti od francouzské společnosti Enchanted Tools jsou ale trochu jiní. Nesou jména Miroki a Miroka, společně se pak v množném čísle nazývají Mirokaï. A jejich cílem je především rozdávat radost. 

Robot Mirokaï vyvolá hodně emocí

Právě netradiční jméno s přehláskou bezprostředně odkazuje na zjevnou inspiraci designu robotů v jihovýchodní Asii, která je tradiční baštou skvělé animace. Mirokaï připomínají lišky a také vypadají jako by vypadli z populární herní série The Legend of Zelda. Roboti mají na místě obličejů displeje, které jim umožňují zobrazit obrovskou škálu emocí.

Na výstavě techniky CES 2024 (o vybraných novinkách jsme psali v časopisu ABC 03/2024 a na abicko.cz v článku Vynálezy budoucnosti) Mirokaï zaznamenali velký úspěch. Návštěvníci měli totiž možnost na vlastní oči zjistit, že nejde o předpřipravenou škálu jednoduchých reakcí na podněty, jak by se asi dalo očekávat. 

Úsměv, prosím!

Oba roboti totiž využívají rozvoje v oblasti umělé inteligence a strojového učení, a tak umí automatizovaně, a především adekvátně reagovat na podněty ze svého okolí. Začíná to u takových drobností, že například poznají, když se na ně někdo v okolí hezky usměje.

Oni tento úsměv samozřejmě oplatí zpět. A možná u toho i trochu zatřepají svýma pohyblivýma liščíma ušima. Právě možnost navázání hlubšího kontaktu na emoční úrovni je klíčová pro jejich budoucí praxi.  

Hlavně bez nehod

Umělá inteligence se využívá kromě verbální i nonverbální komunikace s okolím také pro vyhodnocení senzorických dat. Tedy těch, které Mirokaï nasbírají skrze soustavu 12 echolokačních a 6 ultrazvukových senzorů, dvou infračervených a také dvou 3D kamer.

Pro bezpečné využití ve standardním provozu je totiž nezbytné, aby se robotičtí asistenti zcela vyvarovali narážení do překážek nebo lidí, kteří se kolem nich pohybují. Mirokaï sice nemají nohy – pohybují se na speciální kouli – určitě ale nikdo nechceme, aby nám se svými téměř třiceti kily přejeli přes nohy. Au! 

Roboti do zdravotnictví

Oba roboti mají pomáhat především v oblasti zdravotnictví. Například bavit pacienty na chodbách nemocnic i v pokojích nebo je vítat v prostředí, které přeci jen na spoustu lidí působí poněkud depresivně. Uvažuje se také o tom, že by se vydali přímo do domovů pacientů, kteří potřebují pomoc nebo zkrátka jen trpí samotou.

Novinkou je schopnost uchopit objekty o váze až 3 kilogramy a odnést je na místo určení. Výrobci se chlubí tím, že Mirokaï zvednou předměty s úspěšností 97 %, což je výrazně více než průměr v odvětví, který činí asi 60 %.  

Pořádný ranec peněz

První zkoušky již proběhly ve vybraných pařížských nemocnicích provozovaných státem a skončily zdárně. Není překvapením, že nejvíce fanoušků si Mirokaï našli mezi dětmi a teenagery.

Seznamte se s roboty Miroki (žlutý) a Miroka (oranžový) •  Enchanted Tools, Nemocnice Broca AP-HP

Konstruktér Jérôme Monceaux díky tomu na další rozvoj technologie získal investice a granty ve výši téměř půl miliardy korun. Z Enchanted Tools se tak rázem stal nejbohatší francouzský startup zaměřený na oblast robotiky. A má velké plány: V průběhu příštích 10 let chce vyrobit až 100 000 kusů svých robotů. Objednávky na ty první už začal přijímat. 

Specifikace robota Mirokaï

Výška: 1,23 m

Váha: 26 kg

Nosnost: 3 kg

Rychlost: 3,2 km/h

Stupňů volnosti: 28

Výdrž baterie: 8 hod

Počet mikrofonů: 4

Počet kamer: 4

Továrny zaplní roboti, co vypadají jako lidi: Už přicházejí!

Továrny zaplní roboti, co vypadají jako lidi: Už přicházejí!

Rozzum v divočině: Čím se nový animák inspiruje v Česku?

Rozzum v divočině: Čím se nový animák inspiruje v Česku?

Tak to je gól! Roboti hrají fotbal proti lidem

Tak to je gól! Roboti hrají fotbal proti lidem

 

Články odjinud