Vzducholoď dobývá stratosféru: Strážce Země spojuje odlehlá místa

Vzducholoď dobývá stratosféru: Strážce Země spojuje odlehlá místa
Sdílej
 
Vzducholoď dobývá stratosféru. Unikátní vzdušný koráb HAPS sleduje život na zemi a spojuje internetem odlehlá místa.

Představte si obrovskou vzducholoď vznášející se 20 kilometrů nad Zemí ve stratosféře. Přesně takovou technologii testují inženýři z americké společnosti Sceye. Jejich létající monstrum poháněné sluncem má v budoucnu z výšky sledovat, co se děje na zemi, a zároveň jako velká anténa posílat vysokorychlostní internet do odlehlých míst. V současnosti se loď učí pohybovat ve vysokých letových hladinách. V ostrém provozu by měla ve vzduchu vydržet celé měsíce až jeden rok.

Letíme na slunce

Celkem 65 metrů dlouhá vzducholoď HAPS je ve vývoji už několik let. Nedávno stříbrná obryně vzlétla ráno z Nového Mexika a přistála až další den v poledne. Prokázala tak, že může létat dostatečně dlouho jen na sluneční energii. Tu zachytává pomocí solárních panelů a používá jako palivo pro své elektromotory. Co nespotřebuje, uloží do baterií.

Pozorování z výšky

Hlavní smysl super-vzducholodi spočívá v její schopnosti pečlivě a přesně zaznamenávat události na povrchu planety z ideální výšky. Dvacet kilometrů je už dost na to, aby „přehlédla“ území velké jako menší stát, zároveň dost nízko, aby ho pokryla datovým signálem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud