Na výrobu vajíčka budeme potřebovat:
čokoládu na vaření
100% rostlinný tuk
dvě silikonové formy ve tvaru půlky vejce
hrnec a hrneček na vodní lázeň
štětec a lžíci
překvapení dovnitř (v krabičce nebo v sáčku)
1) Rozpustíme si čkoládu s tukem ve vodní lázni. Poměr čokolády a tuku by měl být cca 3:1.
2) Silikonové formy vypláchneme studenou vodou. (Poté formy nesušíme!)
3) Pomocí lžíce a štětce vymažeme formy čokoládou. Tento krok je poněkud náročnější, a proto se řiďte následujícími pokyny:
1) Aby nám šla vejce z formem na konci výroby vyjmout, je důležité, aby byly jejich čokoládové stěny dostatečně silné. Toho docílíme tak, že pokaždé když nám ve formách čokoláda zaschne, přidáme na ni další vrstvu. Může to znamenat, že budeme muset čokoládu ve vodní lázni rozpouštět několikrát.
2) Ke stěnám forem nám lépe přilne již ztuhlejší čokoláda.
3) Když ztuhne poslední přidaná vrstva čokolády, vyjmeme poloviny vejce z forem. Tento krok vyžaduje nejvyšší opatrnost. Stane-li se nám však, že čokoláda na některém místě praskne, není nic ztraceno. Rozpuštěnou čokoládou můžeme části vejce zase slepit.
4) Do jedné z polovin vejce vložíme překvapení v krabičce nebo v sáčku – dbejte kvůli hygieně na to, aby byl obal na překvapení čistý.
5) Hrany půlek vejce natřete pomocí štětce rozpuštěnou čokoládou a přiklopte je k sobě. Čokoládou pak můžeme rovněž zaplnit případné nevzhledné mezery a nerovnosti na vajíčku. Až „čokoládové lepidlo“ zaschne, vejce s překvapením je hotové!