Moduritová srdíčka na stromeček
Co potřebujeme
Modurit, pozlacovací barva, váleček na nudle, palička na maso, vykrajovátka na vánoční cukroví, brčko, provázek.
Návod
Z moduritu vyválejte válečkem na nudle placku (modurit přitom dejte na kousek látky, aby se nepřichytil k podložce) a z ní vykrájejte vykrajovátkem na cukroví třeba zvonky, hvězdy, srdíčka. Na jednotlivé ozdoby potom obtiskněte čtverečkovaný vzorek paličky na maso.
Brčkem vytvořte dírky na provlečení provázku a ozdoby upečte podle návodu na balení moduritu. Na pozlacení ozdob můžete použít pozlacovací barvu (koupíte ji v drogérii, návod na použití je na krabičce) nebo zlatou barvu ve spreji. Ta je dražší, ale pracuje se s ní daleko rychleji a pohodlněji. Po zaschnutí barvy navlékněte ozdoby na provázek a rozvěste je na různá místa po bytě.
Vánoční ozdoby z ovoce
Kdoule lze sbírat i v období, kdy už mrzne. Chcete-li z nich vytvořit vánoční ozdoby, počítejte s tím, že k seschnutí potřebují tak tři až čtyři týdny.
Co potřebujeme
Připravte si režnou nit, jehlu dlouhou 10 cm, nové koření, zlatou barvu.
Návod
Čerstvou kdoulí protáhněte režnou nit, na oba konce navlékněte povařené kuličky nového koření (nové koření vařte asi 10 minut ve vodě, až kuličky změknou) a vytvořte očko pro zavěšení.
Dále je třeba nechat kdouli vyschnout alespoň tři týdny v blízkosti ústředního topení. Plod zhnědne a scvrkne se. Suchý plod ozdobte zlatou barvou tak, aby prosvítala i přírodní barva.
Sušené mandarinky
Sušená kolečka mandarinek vypadají na vánočním stromku moc pěkně, jejich oranžová barva nejvíce vynikne v blízkosti vánočních žároviček. Mandarinku nakrájejte na kolečka silná 5 mm, položte je na rovnou podložku a nechte je v teple (nejlépe na ústředním topení) zaschnout.
Perníkové Vánoce
Co potřebujeme
1 kg hladké mouky, 3 lžíce medu, 1/2 kg cukru, 6 vajec, strouhaná citronová kůra, kávová lžička jedlé sody, 300 g celých lískových oříšků, voňavé koření do perníku (prodává se již namleté a namíchané v sáčku, který vám vystačí na 1 kg mouky). Bílá čokoláda na zdobení (návod na rozpuštění čokolády je uveden přímo na sáčku), červená stužka široká 1,5 cm.
Návod
V kastrůlku ohřejte med se třemi lžícemi vody. Do mísy dejte cukr, med, vejce, koření, citronovou kůru a vše promíchejte. Přidejte mouku s jedlou sodou a nakonec celá jádra lískových oříšků. Těsto můžete nechat jeden den odpočinout.
Pak z něj vyválejte na prst tenké, asi 12 cm dlouhé hady a z nich tvarujte různé vánoční motivy. Plech vymažte tukem nebo použijte papír na pečení. Naskládejte na něj připravené zvonky, kolečka, sluníčka, sněhuláky, sněhové vločky, srdíčka apod.; pečte zvolna v předehřáté troubě.
Po upečení nechte cukroví vychladnout a část ozdobte bílou čokoládou. Pro zpestření uvažte na některé ozdoby červenou stužku a zavěste na různá místa po bytě nebo na vánoční stromek, ale pěkně se budou vyjímat i na svátečním stole.