Čím se živí vojáci při akci? Dopují je masem a vitaminy, aby byli co nejsilnější? Ve skutečnosti to není až taková sláva, jak se můžete dočíst v našem testu. Ale nejdříve vám povíme o tom, jak se na frontě jedlo dřívě.
První dávky
S prázdným žaludkem jde všechno ztuha. I válčení. Dobře to věděl jeden z největších vojevůdců všech dob Napoleon Bonaparte. Řekl, že dobrého vojáka dělá polévka. A podle této zásady i jednal. Ve vojenských táborech nechával připravovat silný vývar z masa a čerstvé zeleniny. Nevěděl ale, jak utišit hlad vojáků při dlouhých pochodech po Evropě. Hledal proto způsob, jak levně a jednoduše uchovat potraviny čerstvé. Ozval se pařížský cukrář Nicolas Appert, který si všiml, že když se jídlo uvaří v uzavřené sklenici, nezačne se kazit, dokud se neotevře. Jeho nápad dovedl k dokonalosti inženýr Philippe de Girard. Napadlo ho nahradit sklenici plechovou nádobou, která je oproti sklu lehčí a odolnější. Psal se rok 1810 a první konzerva byla na světě!
Rum a do boje!
Na druhé straně Atlantiku v té samé době bojovali Američané za nezávislost. Vojáci dostávali nasolené maso a chleba, což se ovšem brzy ukázalo jako naprosto nedostatečné. Chybějící čerstvé ovoce a zelenina prý dokonce zabily víc mužů než nepřátelské formace. Alkoholu ale bylo dost. Každý měl nárok na denní příděl rumu nebo whisky. Až mnohem později došlo generálům, že nemocní a opilí vojáci dobrou armádu neutvoří, a začali pracovat na pořádném jídelníčku. Začali tím, že rum nahradili kávou.
Tuřín a konina
Potravinové dávky se přiblížily slušné stravě až za první světové války. Začalo se podávat teplé jídlo a do polní výbavy přibyla čokoláda, čaj, marmeláda nebo kondenzované mléko. Ovšem zdaleka ne vždy. Například v zimě 1916–17 se vinou špatné úrody a dopravní blokády dostalo Německo do situace, kdy jedinou dostupnou potravinou byl tuřín určený pro krmení dobytka. Nedalo se nic dělat. Chleba se začal péct z namletého tuřínu, který chutnal strašně, těžko se trávil a způsoboval průjmy. Britská armáda pro změnu přežívala na hrachové polévce s kousky koňského masa.
První pořádné jídlo
Do druhé světové už vojáci šli s balíčkem potravin, který se od toho dnešního moc neliší. Armády začaly financovat laboratoře, ve kterých se experimentovalo s vhodnými surovinami, jejich balením a ohřevem. V bojové výbavě se objevily první dávky s jídlem na 24 hodin. Základem byly konzervy s tradičními pokrmy – například Američané měli dušené hovězí, Britové lančmít a Rusové žitný chléb a nakládané ryby. To doplňovaly sušenky, žvýkačky, čokoláda, multivitaminy a cigarety. Objevily se i speciální balíčky, například pro jednotky operující v horách.
Dnešní dávky
Moderní jídlo pro vojáky na misích vzniklo v osmdesátých letech. Američané vyvinuli proslulé dávky MRE. Součástí balíčku je plastový sáček s bezplamenným ohřívačem. To je směs drceného hořčíku, železa a soli. Když se zaleje vodou, dojde k chemické reakci, která ji zahřeje a uvaří vám všechno, co do sáčku dáte. Díky tomuto principu už nemusí být potraviny v konzervách, ale stačí lehké hliníkové vaničky podobné těm, které se používají v letadlech. Navíc není potřeba rozdělávat oheň, který může vojáka prozradit. Stejný princip používá řada armád včetně té české.
USA – MRE (Meal Ready to Eat – Pokrm k přímé konzumaci)
Obsahuje jídlo na osmihodinovou misi. MRE se vyrábí v mnoha variantách – vojáci mají na výběr z 24 hlavních chodů, například hovězí barbecue, makarony se sýrem nebo burger s papričkami jalapeño. V balíčcích se dále střídá přes sto druhů dalších pochutin. My jsme vyzkoušeli vegetariánské menu. Výhodou je chemický ohřev i přiložená lžička. Váží 600 gramů.
Pavel: MRE mě bavil ze všech balíčků nejvíc. Nejen vyvážeností poměru sladkého a slaného, ale hlavně praktičností. Kdybych si měl vybrat z testovaných balíčků, tak beru ten americký.
Zdeněk: Všechny potraviny měly silnou chemickou pachuť. Nejlepší bylo burákové máslo, tortilla a moučník. Hlavní chod a nápoje byly nepoživatelné.
Tomáš: Jídlo bylo jako z mekáče – chutnalo dobře, ale všechno bylo plné chemie, přeslazené a umělé.
Obsahuje:
Těstoviny se zeleninou
Mléčný koktejl
Tortilly
Burákové máslo
Káva
Žvýkačky
Perníková buchta
Česká republika – BDP (Bojová potravinová dávka)
Čtyřiadvacetihodinová dávka. Vyrábí se v sedmi variantách, které obměňují tradiční česká jídla. V balení nenajdete ohřev ani příbor (ty jsou součástí celodenní výbavy vojáka). Váží 1,6 kg.
Pavel: Chuťově připomíná kombinaci závodní kuchyni během lyžařského zájezdu 7. B. Jako vegetarián jsem si moc neužil.
Zdeněk: Ze dvou hlavních chodů mi chutnal jeden. Chleba a šumák byl také dobrý – naopak paštika byla hnusná.
Tomáš: České armádní jídlo je podobné tábornickým konzervám a školní jídelně. Asi záleží, jaký máte k téhle české klasice vztah. Celkově nebylo jídlo nijak zvlášť originální, ale bylo dobré a bez chemie.
Obsahuje:
Znojemská pečeně s rýží
Bramborový guláš
Paštika se sýrem
Lančmít
Krekry
Džem
Káva
Čaj
Šumák
Rozpustný multivitamin
Hořká čokoláda
Žvýkačky
IMRE (Individual Meal Ready to Eat – Individuální pokrm k přímé konzumaci)
Česká osmihodinová dávka je podobná té americké. Najdete tu chemický ohřev, lžíci i prakticky poskládané menu. Chutě jsou ovšem ryze české. Váží 500 gramů.
Pavel: V podstatě poloviční varianta BDP se všemi klady i zápory. Nasytí bojovníka, ovšem chuťové pohárky mu neroztančí.
Zdeněk: Chutnala mi šunka, nápoj, sladkosti i chleba. Paštika opět hnusná.
Tomáš: Stejné jako BDP, tedy chuť české konzervy.
Obsahuje:
Vepřová šunka
Hovězí ve vlastní šťávě
Krekry
Šumák
Žvýkačky
Hořká čokoláda
Hroznový cukr
Káva
Ubrousky
Francie – RCIR (Ration de combat individuelle rechauffable – Individuální potravinová dávka k ohřátí)
Francouzi mají čtrnáct druhů balíčků, z nichž polovina neobsahuje vepřové (ve Francii je velká židovská a muslimská komunita, která ho má z náboženských důvodů zakázané). Teplá jídla se ohřívají pomocí malého jednorázového vařiče. Dříve k němu patřila i malá lahvička vína, to ale už dnes neplatí. Váží 1,5 kg.
Pavel: Výběr je francouzsky lahodný. Pro vojáka – a tři další jeho kamarády – jasný gurmánský ráj. Zbyde ale hodně odpadu a těžké břicho.
Zdeněk: Chutné předkrmy. Z hlavních chodů mi chutnal jen jeden, ale dezerty byly též dobré.
Tomáš: Podle mě nejlepší ze zkoušených balíčků. Sýrovou pomazánku a paštiku bych si klidně dal i doma a pestrý výběr sladkostí může být pro udržení pozornosti v misi fajn.
Obsahuje:
Paštika z tuňáka
Pomazánka z taveného sýra
Chilli con carne
Těstoviny s lososem
Hořká čokoláda
Karamely
Bílý nugát
Kakao
Čaj
Káva
Rajčatová polévka