Posedět u kávy a popovídat si bývá přínosné. Právě nad šálkem kávy si Francouz Pierre Calleja, zakladatel rybích farem ve Středomoří, dohodl s kolegy vývoj vegetariánského lososa.
Tým vyšel ze skutečnosti, že dravá ryba losos požírá malé korýše nebo rybky. A tato „drobotina“ konzumuje především řasy. Odborníci zkoušeli kombinovat několik druhů mořských a sladkovodních mikrořas až tento mix dovedl vytvářet dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a oranžového barviva.
Jedlá hmota s chutí lososa
Rostlinný „koktejl“ v nádrži krmili oxidem uhličitým, energii poskytovalo světlo speciálních lamp. Po nějaké době vyrostla hmota velmi podobná chuti a barvě lososa. Francouzská firma Odontella vyrábí s pomocí mikrořas uzeného lososa, vhodného třeba do salátů nebo na chlebíčky. Nyní vyvíjí na stejném principu tuňáka na pánev.
„Plesnivý“ chleba
„Mikrořasy si na talíři zatím představit neumím, ale mohou se stát složkou potravin,“ říká Richard Lhotský z Centra ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni. Příkladem takového využití je bezlepkový chleba pro celiaky z jedné pekárny v Dánsku. Nejprve v ní zkoušeli vmíchávat do těsta místo mouky sušené mikrořasy.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.