Hrajte i na cestách! Vyzkoušeli jsme nejlepší konzole do ruky

Hrajte i na cestách! Vyzkoušeli jsme nejlepší konzole do ruky
Sdílej
 
Jsou lehké, skladné, s displejem a zastanou funkci mnohem větších a výkonnějších herních zařízení. A hlavně díky nim můžete hrát i na cestách! Vyzkoušeli jsme nejlepší konzole do ruky od Nintendo Switch, přes Steam Deck a PlayStation Portal, až po Asus ROG Ally!

Většina lidí má hry spojené především s monitory počítačů a velkými televizními obrazovkami, které slouží coby zobrazovací zařízení pro konzole jako PlayStation nebo Xbox. Přitom myšlenka, že lidé si chtějí hrát i tehdy, když zrovna nejsou doma, nebo se třeba na televizi právě dívá někdo jiný, je stará už téměř 50 let. První přenosná herní zařízení se začala prodávat na konci 70. let minulého století. 

GameBoy: „Herní kluk“ z Japonska

Největší díru do světa ale s cestovními konzolemi, kterým se v angličtině říká handheldy (jde o spojení slov ruka a držet), udělala japonská firma Nintendo. Od roku 1980 prodávala konzole z edice Game & Watch. Ty se vyznačovaly tím, že v každé krabičce byla nahraná vždy jen jedna hra.

Revoluce přišla s konzolí zvanou Game Boy a její barevnou variantou Game Boy Color. Ukázalo se totiž, že o univerzální cestovní zařízení, na kterém bude možné hrát téměř cokoliv, je skutečně velký zájem. 

Handheldy jako konkurence pro telefony

Nintendo vyrábí přenosné konzole dodnes, a to se solidním úspěchem. Vždyť aktuální Nintendo Switch má se svými více než 130 miliony prodaných kusů našlápnuto k tomu stát se vůbec nejprodávanější herní konzolí historie.

Postupně se ale inspirovali i další. Třeba firma Nokia vymyslela v roce 2003 zařízení na pomezí telefonu a konzole s názvem N-Gage. Dalo by se říci, že tím předběhla historii – hraní na telefonech se totiž v dalších letech stalo naprostou samozřejmostí. Pomohl tomu i výrazný rozvoj ve velikosti a kvalitě displejů nebo výkonu mikroprocesorů. 

Pro každého hráče něco

Pozadu nezůstala ani firma Sony, která vyrábí konzole značky PlayStation. S handheldy má velké zkušenosti díky předchozím úspěšným modelům PlayStation Portable a Vita. Také úplné novince v podobě PlayStation Portal jsme se podívali na zoubek.

Na Playstation Portal je možné hrát tituly z PlayStation 5 •  Sony

Každá z konzolí, které se aktuálně prodávají, má výhody i nevýhody. A taky si na nich můžete zahrát úplně jiné hry. Není proto možné říct, že by některá byla tou úplně nejlepší. Každý si ale může vybrat svého favorita a herního parťáka na cesty. 

Přenosné herní konzole a jaká je nejlepší:

Nintendo Switch

Dlouholetým hegemonem na poli přenosných konzolí je Nintendo. Tato firma se rozhodla pro zajímavý experiment a v roce 2017 uvedla na trh tzv. hybridní konzoli. To znamená, že ji můžete připojit do televize nebo si ji vzít s sebou.

Nejnovější varianta Switch s OLED displejem má bílé ovladače •  Nintendo

Rodina Switch dnes čítá hned tři zařízení: původní Nintendo Switch, nový Nintendo Switch OLED s vylepšeným displejem a také Switch Lite. Poslední jmenovaná je nejmenší i nejlevnější, ale je určena pouze na cesty a k televizi ji připojit nejde. I tak si ale na všech konzolích Switch můžete užít kultovní herní série jako Super Mario, The Legend of Zelda, Pokémon nebo Pikmin, které jinde nejsou k dispozici. Jsou totiž tzv. exkluzivity pro konkrétní platformu. 

Steam Deck

Společnost Valve není jen vydavatelem populárních her jako DotA nebo Counter-Strike, ale také provozovatelem největšího digitálního herního tržiště Steam. A právě jeho jméno propůjčilo název i konzoli od Valve.

Steam Deck umožňuje hráčům vychutnat si na cestách většinu her ze své virtuální knihovny. Výhodou je to, že výrobce garantuje speciální ikonkou u těchto titulů záruku bezproblémové kompatibility. Handheld lze ale využít i k hraní titulů mimo Steam nebo zužitkovat možnost cloudového připojení k předplatitelské službě Game Pass od Microsoftu, výrobce konzolí Xbox.

PlayStation Portal

Absolutní novinkou na trhu je třetí generace přenosné konzole Sony PlayStation nesoucí jméno Portal. Výrobce udělal poněkud kontroverzní rozhodnutí. Handheld totiž skutečně slouží pouze jako pomyslný portál do herního světa.

Ke svému provozu potřebuje mít v dosahu Wi-Fi klasickou konzoli PlayStation 5 a v ní nahrané herní tituly. Portal proto není plnohodnotnou konzolí na cesty jako spíše alternativním displejem a ovladačem pro použití v domácím prostředí. Ovšem v obchodech po celém světě se po handheldu doslova zaprášilo, což značí, že Sony se tato sázka na nejistotu vyplatila. 

Asus ROG Ally

Společnost Asus nejspíše znáte hlavně jako výrobce počítačů nebo grafických karet. Loni se ale pokusila prorazit i mezi handheldy a její konzole ROG Ally nabízí výkon, se kterým rozjedete i řadu horkých novinek. Nevýhodou jsou ale občasné problémy s kompatibilitou a nutnost „naštelovat“ si vše tak, aby konkrétní hra běžela plynule.

Asus inspiroval také další výrobce, a proto se jen o pár měsíců později objevila konzole Lenovo Legion Go. Absolutním nováčkem je pak handheld MSI Claw. Všechny tyto „konzole“ jsou si podobné tím, že jde ve skutečnosti o klasické počítače schované do miniaturní krabičky se špičkovým chlazením. 

Postav si herní počítač: Není to žádná věda!

Postav si herní počítač: Není to žádná věda!

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

Ovládněte hry! Vybíráme herní gamepad

 

Články odjinud