Nejlepší hry na ven: Zábavné dobrodružství může zažít každý

Nejlepší hry na ven: Zábavné dobrodružství může zažít každý
Sdílej
 
Pojďte s námi na procházku s příběhem. Všichni ji máte na dosah od svého domova. Ábíčko vyzkoušelo nejlepší geolokační hry, díky kterým každý prožije opravdové dobrodružství. Od únikovek až po Pokémony. Co si vybrat?

Venkovní hry založené na principu geolokačních dat najdete v nejbližším okolí svého bydliště, ať už žijete kdekoliv. Jen musíte vědět, kde a jak je hledat. Princip je takový, že vás mobil s GPS naviguje na určené místo, kde například najdete poklad, splníte nějaký úkol, nebo se vám odemkne další část příběhu. Pojítkem her je pohyb v přírodě nebo po městě spojený s řešením logických úkolů a hádanek.

Historie geolokačních her

Historie geolokačních her má jasný začátek v roce 2000. V květnu toho roku přestalo USA blokovat signál GPS (předtím byl vyhrazen pouze vojenským a strategickým účelům) a poskytlo ho veřejnosti po celém světě.

Ovšem dostat se k souřadnicím GPS tehdy nebylo tak samozřejmé jako dnes. Přijímač signálu byl sice poprvé do mobilu zabudován už v roce 1999 (šlo o model Benefon ESP, který se u nás neprodával), ale v běžných mobilech dával smysl až od smartphonů na konci prvního desetiletí, které měly dostatečné grafické displeje na zobrazení map.

Starý GPS přístroj, s nímž hráči lovili kešky před 20 lety •  GEOFUN

Kačeři a mudlové

Do té doby používali hráči speciální GPS přístroje určené pouze k přibližnému navádění k cíli. Ty první ani nedokázaly zobrazovat mapu, jen ukazovaly směr. Přesto už během léta 2000 vznikla hra geocaching, která se rychle šířila po celém světě. K nám dorazila v červnu 2001 a rychle si podmanila tisíce hráčů.

Dnes je českých zaregistrovaných geocacherů přes 40 000. Říkají kačeři a nehráči jsou pro ně mudlové (ano, po vzoru Harryho Pottera). Principem hry je, že tvůrce skrýše schová poklad, zaznamená jeho polohu a tu nasdílí ostatním hráčům, kteří poklad hledají.  

Také nebezpečná

Geocaching má roky své největší slávy už za sebou. Tajemné doby, kdy se hráči vydávali do lesa za poklady s předpotopním přístrojem GPS a papírovou mapou, už jsou pryč. Chytrý telefon nás dovede pohodlně až k pokladu, čímž nás o notnou část vzrušení ze hry připravil a udělal kačery i z notorických mudlů. Geocaching tak přišel o auru jakéhosi elitního klubu zasvěcenců.

Jak si umělá inteligence představuje geocaching na Marsu •  Ideogram

Na druhou stranu dnes mají hráči mnohem širší možnosti a schránky se schovávají i v těžko dostupných místech. Proto také hra už pěknou řádku kačerů připravila o život, když se například snažili pro poklad vylézt na skálu, aniž by s tím měli zkušenosti. 

Kategorizace

Nutno dodat, že ony poklady ve skrýších jsou často jenom plastové krabičky se zápisníkem pro záznamy kačerů a pár bezcennými předměty. Samozřejmě existují výjimky. Co ale na geocachingu zůstává stále nejatraktivnější, je fakt, že vás dovede na zajímavá místa, kam by vás normálně nenapadlo zajít. Musíte však projít nabídkou tisíců keší (skrýší) na webu geocaching.com nebo v jeho mobilní aplikaci.

Geo Výzva je rozcestník pro geocaching specializovaný na odboj za druhé světové války •  Geo Výzva

Proto vznikla celá řada projektů, které se keše snaží třídit do logických kategorií. K nejznámějším v u nás patří GeoTrophy a GeoPuzzle, obojí na webu geotrophy.net. Pokud chcete s geocachingem začít, toto je skvělý rozcestník na rozkoukání. 

Do protektorátu

Nás v redakci zaujal docela nový projekt Geo Výzva na webu geovyzva.cz, která se specializuje na keše zaměřené na výsadky do Protektorátu Čechy a Morava. Autor projektu Přemysl Černý se inspiroval zmiňovaným GeoPuzzle a vytvořil jakousi hybridní učebnici českého dějepisu, která vás vyvede do terénu.

Pro kačery a další nadšence vyrábí tematické geocoiny (pamětní mince) a na památných místech spojených s protifašistickým odbojem zakládá nejen keše, ale i důstojné pamětní tabulky. 

Nejlepší geolokační hry:

Geolokační hry mají mnoho různých podob. Stačí si vybrat.

Únikovky

Geolokační hry ovšem už dávno nejsou jenom o geocachingu. Jinou cestou jdou venkovní únikovky. O únikovkách obecně jsme v ABC už několikrát psali. Jde o řešení série logických úkolů a hádanek, které vás krok za krokem dovedou k odemčení místnosti, v níž jste uzavřeni.

Stačí ale únikovku situovat do otevřené krajiny, k úkolům se nechat navigovat pomocí GPS a máte geolokační variantu. Pro příklad zkuste Tajemství hlavolamu na webu tajemstvihlavolamu.cz. Venkovní únikovky mají obvykle precizní scénář, je třeba si pro ně předem rezervovat čas u jejich provozovatele a jsou zpoplatněny.

GEOFUN

Podobné venkovním únikovkám jsou výlety s příběhem. Ty bývají navíc pro hráče zpravidla zdarma. Českým králem těchto her je GEOFUN. Projekt jich má kontě už 469 po celé republice. Výrobu platí většinou města, která využívají hry pro podporu turistického ruchu.

Z pohledu hráče je to zcela pohodlné: Nainstaluje si mobilní aplikaci, v níž si můžete rovnou vybírat hry ve svém okolí. Případně můžete vybrat hru na webu geofun.cz a stáhnout si ji do aplikace pomocí QR.

Výlety s příběhem vás provedou městem nebo přírodou, mají řadu zastavení, přičemž na každém se v aplikaci automaticky spustí další kus příběhu. Příběhy se často vážou k nějaké místní legendě či historické události. Někdy jsou to však pouze vymyšlené pohádky nebo hříčky.

Moderní výlety

GEOFUN už má přes 50 000 registrovaných hráčů a každý rok jich přibude zhruba 8000. Přibližně stejné množství je aktivních hráčů, kteří za příběhy vyrážejí pravidelně.

Ke hrám GEOFUN často dostanete na místním infor- mačním centru doprovodný leták. Samotný příběh se odehrává v mobilní aplikaci •  GEOFUN

Projekt už má za sebou 10 let života a poslední tři roky zaznamenal znatelný nárůst hráčů. Zapojit se do hry je totiž velmi snadné a většina her je nenáročná i pro rodiny s malými dětmi.

Na stránkách a v aplikaci GEOFUN můžete vybírat z mnoha kategorií geolokačních her. K dispozici jsou rovněž tzv. gaučové hry, které se dají hrát z domova, aniž byste vyrazili do terénu. Ty jsou atraktivní především v zimním období. Provozovatelé GEOFUNu ale v posledních letech zaznamenávají nárůst venkovních her i přes zimu. Jejich hry často využívají školy.

Pokémon GO a Jurassic World Alive:

Za pokémony

Jistě jste už hráli některou s mobilních geolokačních počítačových her s rozšířenou realitou. Nejznámějším zástupcem je Pokémon GO či Jurassic World Alive, případně už ukončené projekty Harry Potter Wizards Unite a Minecraft Earth. Těch známých už jsou desítky.

Také tyto hry vás vodí po venku a vy prostřednictvím mapového podkladu, Street View či augmentované reality skrz objektiv foťáku sbíráte předměty či lovíte různé pohádkové postavy. Pozor, i tyto hry už mají na kontě smrtelná zranění. Hráči často nedávají pozor na okolní provoz a mohou se stát obětí nehody.

Actionbound:

Staňte se tvůrcem vlastní geolokační hry

Pokud byste si chtěli postavit vlastní geolokační hru ve stylu vycházky s příběhem, jako vyrábí GEOFUN, můžete využít aplikace Actionbound na webu en.actionbound.com. V aplikaci projektu si můžete vyzkoušet hry ostatních tvůrců. Pro komerční účely a organizace je aplikace služba zpoplatněna, pro osobní užití je ale zdarma.

Geolokační hry můžete tvořit dokonce i v aplikaci Mapy.cz. Mapovou hru Bedřich Smetana, která je tam nyní k dispozici, vytvořili ke dvousetletému výročí narození českého skladatele studenti IT Gymnázia v Satalicích.

Nejlepší aplikace za dobrodružstvím

Nejlepší aplikace za dobrodružstvím

Urban Survival: Jak přežít konec civilizace?

Urban Survival: Jak přežít konec civilizace?

Hrajte i na cestách! Vyzkoušeli jsme nejlepší konzole do ruky

Hrajte i na cestách! Vyzkoušeli jsme nejlepší konzole do ruky

 

Články odjinud