Klapky jako umění: Jak vypadá výstava Filmového festivalu Zlín?

Klapky jako umění: Jak vypadá výstava Filmového festivalu Zlín?
Sdílej
 
Na letošním Filmovém festivalu ve Zlíně nezapomeňte navštívit originální výstavu filmových klapek. I letos se na nich vyřádili známí čeští výtvarníci. Ale proč se na nich sešlo tolik koček?

Mezinárodní filmový festival ve Zlíně, který je věnovaný filmům pro děti a mládež, má letos již 64. ročník. Proběhne ve dnech 30. května až 5. června. Po 27. se v rámci festivalu koná také originální výstava filmových klapek. V Salonu filmových klapek jsou obyčejné dřevěné klapky povýšené na umělecká díla. 

Známí čeští výtvarníci

Každý rok se do výstavy zapojují známí čeští výtvarníci. Dostanou filmovou klapku a jejich úkolem je z ní udělat originální umělecké dílo. Letos jsou mezi nimi Kateřina Miler, Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Boris Jirků, ale také trojice umělců, kteří se do projektu zapojují každoročně – Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák.

Video se připravuje ...

Ábíčko video mag s03e18: Jak si natočit film z LEGO kostek? VR a green screen na festivalu ve Zlíně • Zdroj: ABM

Poprvé svou klapkou přispěla i autorka loutek Xenie Axamitová a po roční pauze se opět zapojili i Jiří Slíva nebo Ticho 762. Nejstarším výtvarníkem, který se již po šestnácté zapojil do projektu, je devadesátiletý Antonín Vojtek.

Kočky i osobnosti

Výtvarníci nedostávají žádné konkrétní zadání. Přesto hned několik z nich náhodně zachytilo na klapkách kočky. Již tradičně se objevují filmové motivy i další známé osobnosti, jako je Tomáš Holý nebo třeba Bedřich Smetana, od jehož narození uplynulo letos 200 let.

Sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková zase reflektuje 105. nedožité narozeniny Miroslava Zikmunda a pokračuje v řadě významných zlínských staveb, tentokrát ztvárněním vily slavného cestovatele. 

Čeští umělci jedou naplno •  Filmový festival Zlín

Filmové klapky pro talenty

Výtěžek dražby klapek jde na podporu filmových projektů studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN mohou i letos už nyní ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu. Prostřednictvím nadačního fondu potom výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům.

Výstava filmových klapek během jara putovala po moravských městech Olomouc a Brno a během festivalu je k vidění ve zlínském Kongresovém centru, kde 2. června ve 13 hodin proběhne dražba klapek v rámci 64. ročníku Zlín Film Festivalu. 

Z minulých ročníků filmového festivalu:

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 48 332 000 Kč. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199 tisíc korun. Kompletní kolekce je k vidění na webu salonfilmovychklapek.cz.

VIDEO mag: Dinosauři v Čechách! Jsou pupkem Evropy? A jak se stát náctiletým filmařem?

VIDEO mag: Dinosauři v Čechách! Jsou pupkem Evropy? A jak se stát náctiletým filmařem?

Co bude na Anifilmu? Nejlepší filmy o robotech a loutkách

Co bude na Anifilmu? Nejlepší filmy o robotech a loutkách

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

Hvězdné války nikdy neskončí: O čem budou další Star Wars?

 

Články odjinud