Pixely od Pixaru: V hlavě studia, kde je animace legrace

Pixely od Pixaru: V hlavě studia, kde je animace legrace
Sdílej
 
V Pixaru nedělají nic postaru! Filmové studio proslavily inovace, animace a legrace. Start dlouhé cesty za úspěchem Toy Story: Příběhu hraček, Úžasňákových, Příšerek s.r.o. nebo nového hitu V hlavě 2 začal za nečekaných okolností... u Disneyho.

Na seznamech nejlepších filmů se často objevují ty od studia Pixar. Příběhy hraček, Úžasňákových nebo hledaných rybek Nemo a Dory se někdy dostávají do učebnic filmové historie. Jejich vypravěči předběhli dobu. Nejenže byli první. Když začínali, prakticky neměli vybavení. A to není vše! Start dlouhé cesty za úspěchem digitálně animovaného filmu byl odkliknut za nečekaných okolností.

Může za to Disney

John Lasseter poprvé zjistil, co dokáže digitální animace, když v 80. letech minulého století pracoval pro studio Disney. Nahlédl přes rameno kolegům, kteří dělali na přelomovém sci-fi Tron a nestačil se divit. Z dnešního pohledu celkem legrační triky byly v té době naprosto nevídané.

Nadšený Lasseter se pak snažil prosadit, aby studio pustilo počítače na připravovaný kraťas Malý toaster. Místo toho dostal vyhazov. Práci našel v Lucasfilmu (sága Star Wars) a v roce 1986 se stal jedním z hlavních talentů nově vzniklého Pixaru. 

Hvězdný džob pro Jobse

Pixar se začal rodit jako součást počítačové divize Lucasfilmu. Režisér Star Wars George Lucas už před půl stoletím razil vizi, že budoucnost filmu vězí v digitálních technologiích. Ale pak potřeboval peníze.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud