Egyptské pyramidy: Vědci poodhalili tajemství, jak byly postaveny

Egyptské pyramidy: Vědci poodhalili tajemství, jak byly postaveny
Sdílej
 
Materiál na výstavbu pyramid v egyptské Gíze byl pravděpodobně přivážen po dnes již zaniklém rameni řeky Nil. Znamená to, že vědci konečně odhalili tajemství, jak byl postaven jeden ze sedmi divů světa?

Pyramidy ležící na Gízské nekropoli poblíž egyptského hlavního města Káhira jezdí obdivovat turisté z celého světa. Vznik těchto monumentálních staveb je přitom stále opředen záhadami a budí mezi vědci rozepře. Například na Cheopsovu pyramidu (známou také jako Chufuovu) byly použity kamenné bloky o váze až 15 tun. Jak tyto obrovské kvádry zvládli lidé před zhruba 4 500 lety dopravit na místo stavby?

Ztracená větev řeky Nil

Poznávat dávnou historii nám výrazně pomáhají moderní technologie. Právě díky nim se týmu vedenému Eman Ghoneimovou z Univerzity Severní Karolíny v americkém Wilmingtonu podařilo objevit v současnosti neexistující větev Nilu, která sloužila k přepravě stavebních bloků po dobu asi tisíce let. Pojmenovali ji Ahramatská, což odkazuje k arabskému slovu pro pyramidy. Byla dlouhá asi 64 kilometrů, hluboká nejméně 25 metrů a široká přibližně 400 metrů. 

Nil hraje i v současném Egyptě velmi důležitou roli •  Profimedia.cz

Dálkový satelitní průzkum

Přestože pouhým okem nebylo pod poli v úrodné deltě Nilu nic znát, díky detailnímu studiu satelitních snímků z radarových dat se vědcům podařilo najít stopy po vyschlé řece a určit její možnou polohu. K identifikací jednotlivých úseků byl použit radar se syntetickou aperturou. Ztracené rameno bylo ukryté pod vrstvou pouštního písku a zemědělské půdy. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
egypt, pyramida, egyptologie, nil, Sahara
 

Články odjinud