Mykénská zbroj: Jak speciální jednotka testovala starověké brnění

Mykénská zbroj: Jak speciální jednotka testovala starověké brnění
Sdílej
 
Místo neprůstřelné vesty kovový krunýř. Speciální jednotku čekal boj v laboratoři, do kterého ji vyslali experimentální archeologové. Jejím úkolem bylo válčit 11 hodin, aby se zjistilo, jestli byla mykénská zbroj jen na ozdobu.

Před 3500 lety ovládali značnou část dnešního Řecka Mykéňané, zdatní stavitelé, umělci, řemeslníci a také válečníci. Centrem jejich civilizace bylo opevněné město Mykény. Jen pár kilometrů od něj se nacházela vesnice jménem Dendra, v níž byla spolu se zemřelým uložena do jednoho hrobu i přilba zhotovená z kančích tesáků a celotělová bronzová zbroj.

Archeologové je objevili v 60. letech minulého století. Výborně zachovalý artefakt je ale postavil před zásadní otázku: Byla zbroj jen na parádu během ceremonií, nebo šlo o funkční věc určenou do bitevní vřavy? 

Test starověké zbroje

Při pohledu na mykénskou zbroj byste asi hlasovali pro první možnost. Je sestavená ze širokých plátů bronzu a trochu se podobá krunýři raka. Že by si ji někdo vzal na sebe a šel bojovat jako nějaký přerostlý korýš, vypadá dost nepravděpodobně.

Experimentálním archeologům z Řecka a Velké Británie však zbroj z Dendry nedávala spát natolik, že se rozhodli prověřit ji v bojových podmínkách. Naverbovali proto příslušníky řeckých speciálních jednotek, kteří byli ochotni navléci se do přesných kovových replik zbroje z Dendry a zúčastnit se simulace starořecké bitvy. 

Řečtí hrdinové

Scénář a délka bitvy nebyly ponechány náhodě. Archeologové vytvořili protokol, který vycházel z popisů válečných střetnutí v hrdinském eposu Iliás, jehož autorem je starořecký básník Homér.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud