Návraty Tima Burtona: A co děti? Mají se kde bát?

Návraty Tima Burtona: A co děti? Mají se kde bát?
Sdílej
 
Mistr pohádkových temnot odhaluje v Praze, co se mu vyklubalo v hlavě. Výstava Návraty Tima Burtona přibližuje hřbitovní hrátky jednoho z nejznámějších hollywoodských režisérů. Jak to tam vypadá?

Vzal nás do říše divů i do továrny na čokoládu. Skamarádili nás s tančícími strašidly. Je mistrem svérázných pohádek a patří k nejznámějším režisérům v Hollywoodu. Ale jeho cesta za Karlíkem a Alenkou začínala doma na dvorku, kde jako třináctiletý kluk točil první jednoduše animované krátké filmy.

O rok později namaloval obrázek s létajícím talířem a mimozemšťany. Ve škole mu na to řekli, že umělec z něho nikdy nebude. Vždyť neumí kreslit, protože takhle se to nedělá. Měli pravdu. Tim Burton to dělá jinak.

Burtonovy hřbitovní hrátky 

„Vyrůstal jsem v kalifornském Burbanku,“ vzpomíná. „Většinu času jsem trávil sledováním filmů a pořadů s monstry, kreslením všeho, co mě napadlo, a  hraním si na hřbitově. Když jsem později začal navštěvovat muzea a galerie, došlo mi, že tam mám stejné pocity jako u pomníků a hrobů. Jsou to místa s tichou, zamyšlenou, a přesto elektrizující atmosférou. Plnou napětí, tajemství a příležitostí objevovat. Spojují život se smrtí.” 

Mistr temných vizí Tim Burton •  Tim Burton Productions

Temný rytíř

Někteří z jeho pozdějších hrdinů se zrodili jako spontánní malůvky, třeba i na ubrouscích z hotelových barů. Ale když po studiích na umělecké univerzitě v Kalifornii pracoval pro Disneyho a podílel se na filmech Tron, Černý kotel nebo Liška a pes, jeho výtvarné návrhy se do nich nedostaly.

Nejdříve se musel prosadit jako režisér. Po úspěchu Batmana z roku 1989 dostal nabídku natočit celovečerní loutkový animák. Ukradené Vánoce jsou zvláštní úkaz, který postupně získal pověst kultovní klasiky.  

Cesta do fantazie

Sice tvrdí, že nikdy nekreslil a nemaloval, aby své výtvory vystavoval. Ale přesně to dělá s velkým úspěchem po celém světě už od roku 2008. Burtonovy výstavy jsou vítanou možnost nahlédnout do jeho fantazie. A zjistit, proč nás temné pohádky tolik baví? Množná proto, že i děti se někdy rády trochu bojí. 

Jak to vypadá na Burtonově výstavě?

Tim Burton: Návraty

Filmové loutky, diorámata, storyboardy, obrazy, skicy, ale i naštvaný Marťan s namířeným paprskometem v životní velikosti nebo roztomilý robot, který vás doslova nechá nakouknout do hlavy předtím, než vypustí páru. Na výstavě Tim Burton: Návraty je k vidění 530 podivuhodných kousků včetně pomyslné pracovny svérázného mistra.

Od Mrtvé nevěsty k umpa-lumpům 

Burtonova výstava se vrátila do Prahy po deseti letech. Má novou podobu a je doplněná o artefakty z posledních režisérových projektů. Největším lákadlem jsou loutky a filmové dekorace z animáků jako Mrtvá nevěsta, Ukradené Vánoce nebo Frankenweenie: Domácí mazlíček. Nechybí ani umpa-lumpové z Karlíka a továrny na čokoládu.

Loutky jsou nainstalovány do kovových koulí •  Art Movement

Český režisér Jan Bubeníček (natočil Myši patří do nebe) a architekta Martina Kárová pro ně vymysleli neobvyklou instalaci ve velkých kovových koulích. Podívejte se dovnitř a ponoříte se přímo do filmových scén zmrazených v čase. 

Batman se vrací… s Wednesday 

K nejlepším exponátům patří i na první pohled nenápadné (většinou) černobílé kresby. Vedle strašidelného Temného rytíře a Catwoman z filmu Batman se vrací a střapatého Střihorukého Edwarda je tady také jeden z prvních náčrtů toho, jak si Burton představoval titulní hrdinku seriálu Wednesday.

Opravdu bizarní postavička šestinohého pavouka s jedovatě zelenou lidskou hlavou je naopak pozůstatkem z příprav na natáčení Burtonova filmu Superman žije, na který nakonec nedošlo.

Kde: Obecní dům, Praha

Do: 30. 9. 2024

Více: obecnidum.cz/cs/vystavy

Překvapení s Mimoni: Jak se Já, padouch trefuje do superhrdinů?

Překvapení s Mimoni: Jak se Já, padouch trefuje do superhrdinů?

Planeta opic: Království mluvících primátů umí triky z Avataru

Planeta opic: Království mluvících primátů umí triky z Avataru

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud