Jak dělat pixel art 2: Základy a první kroky v tečkování

Jak dělat pixel art 2: Základy a první kroky v tečkování
Sdílej
 
V tomto seriálu ábíčka se dozvíte, jak kreslit na počítači pixel art - pro hry i pro radost! Co je to pixel art? Přece forma digitálního malování pomocí teček. Jak začít? Podívejte se na první kroky v tečkování.

Pixel art je forma digitálního malování. Jedná se o soubor teček, které v nízkém rozlišení tvoří celkový obraz. Pro dosažení tohoto efektu se většinou nepoužívají plátna s rozlišením do 640 × 400 pixelů.

Moje nejoblíbenější rozlišení je však 320 × 200, protože tam je ten efekt vidět pořádně, ale zároveň poskytuje prostor pro detaily. V našem seriálu používáme webovou aplikaci Piskel (zdarma na piskelapp.com). Jde vlastně o jednoduchý Photoshop pro pixel art.

Pixely mají rády barvy •  archiv autora, Wikipedia

Nastavte rozměr plátna (resize) vpravo  pod ikonkou ozubeného kola (A). V pixel artu pracujete s omezeným počtem barev. Barevnou paletu si můžete buďto vymyslet sami, ale na začátek bych vám doporučil si ji někde vypůjčit, například na webu lospec.com.

Paletu pak natáhnete do Piskelu v pravém spodním rohu (B).

Tečkování

Vlevo vidíte nástroje, které si hned vyzkoušejte. Úplně nahoře je velikost „pixelu“ (C). Vedle klasické tužky (Pen – D) najdete zrcadlové kreslení (Vertical Mirror Pen – E), kyblík na vyplňování ploch (F), přebarvení všech pixelů na jednu barvu (H), gumu (G) a další nástroje, například pro výběr prostoru (I), zesvětlování/ztmavení pixelů (J) a tzv. dithering (K). Kapátko (Color Picker – L) úplně dole vám pomůže zvolit barvu, kterou použijete.

Rozdíl mezi pixel artovým štětcem a štětcem s vyhlazenými okraji •  archiv autora, Wikipedia

Na pravé straně vidíte pokročilejší nástroje, mezi kterými vás bude zajímat kromě nastavení ještě export. Ostatní pro teď necháme stranou (ale klidně s nimi experimentujte!) a povíme si o nich více v dalších dílech.

Pixel art challenge s ABC:

Nyní pro vás mám ÚKOL: Dokážete nakreslit v pixel artu váš pokoj podobně, jako je to na obrázku? Pošlete nám vaši tvorbu na adresu mourrison@abicko.cz.

Jak dělat pixel art 1: Pro hry i pro radost

Jak dělat pixel art 1: Pro hry i pro radost

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Mistr Blenderu: Nový seriál ABC

Mistr Blenderu: Nový seriál ABC

 

Články odjinud