Batman versus Joker a jeho nová femme fatale: Bude vítězství temné?

Batman versus Joker a jeho nová femme fatale: Bude vítězství temné?
Sdílej
 
Batman a jeho město Gotham jsou už zase v koncích. V pokračování komiksového příběhu Jejich temné plány září Harley Quinn. Vrací se geniálně šílený klaun Joker. A v české premiéře se představuje nová smrtící postava. Dá se to ještě vůbec přežít?

Batman a Joker jdou dohromady jako chleba s máslem a po zasloužené přestávce je geniálně šílený klaun znovu ve hře! Po letech, kdy hlavní linii komiksové série s Temným rytířem ovládali jiní obávání protivníci, došlo na nejhorší - a toho nejhoršího.

Město Gotham je opět v drtivém sevření chaosu a násilí. Batman se ocitá v důmyslném labyrintu intrik, hádanek a tajemství. Situace je chvílemi tak nepřehledná, že jeho úhlavní protivník, proti kterému zrovna bojoval, najednou kope na té správné straně. Ale vydrží mu to?

Harley Quinn vs. Punchline

Méně očekávanou posilou malého týmu na straně Temného rytíře je i Harley Quinn, která dostává krátkou příležitost pořádně zazářit. Ale jenom těsně předtím, než ji nekompromisně zastíní a převálcuje úplně nová postava.

Joker má novou osudovou ženu - femme fatale. Jmenuje se Punchline (anglický výraz pro drtivou pointu patřičně úderného vtipu). Scenárista James Tynion IV a kreslíř George Jiménez ji vymysleli jako obyčejnou holku - tedy bez superschopností. Jinak je to fyzicky zdatná vražedkyně, která se umí ohánět s noži a ráda využívá jedy z toxické sbírky svého usměvavého milého.

Jokerova válka

Druhá část příběhu Jejich temné plány je hlavní dějovou linií rozsáhlejší ságy s názvem Joker War. Jokerova válka se odehrála také na stránkách spřízněných komiksových sérií jako Detective Comics, Nightwing, Batgirl, Catwoman nebo Harley Quinn. V češtině vychází pouze poslední jmenovaná, ale ke krátkému příběhu, který se války klauna s netopýrem týká, se ještě nedostala.

Punchline přichází •  Crew

Nijak zvlášť to nevadí. Některé narážky (proč Joker provokuje Batmana, že mu Nightwing nemůže přijít na pomoc?) vyvolávají otázky. Naštěstí ani trochu nebrání v pochopení, co se děje.

Batman je postupně zahnán do slepé uličky i proto, že je sám. Musí se obejít nejen bez své „rodiny“, ale i bez věrného pobočníka Alfréda. Právě jeho ztrátou hlavní hrdina momentálně trpí asi nejvíce. A právě kvůli tomu se v některých okamžicích snaží postupovat jinak, než radí jeho zavedené a dávno osvědčené způsoby.

Tyhle novoty mu však můžou zkomplikovat život, nepříjemně až smrtonosně. A co když přijde také o svou osudnou lásku Catwoman, s níž to v poslední době nebylo úplně koťátkové?

Batman 2: Jejich temné plány, díl druhý •  Crew

Batman střídá rány a slzy

James Tynion IV má s psaním příběhů o Batmanovi letité zkušenosti především ze série Detective Comics. Má dobrý smysl pro drama i melodrama, takže rány pěstí plynule střídají slzy a dopad je v obou případech stejně drtivý.

Na kresbě se kromě George Jiméneze podílela řada dalších kreslířů. Je to standardní pracovní postup, ale jejich časté střídání na tak malém prostoru působí rušivě. Na druhou stranu měnění výtvarných stylů přispívá k vypjaté atmosféře, když se hlavnímu hrdinovi rozpadá jeho svět přímo pod rukama.

Batman 2: Jejich temné plány, díl druhý

SHRNUTÍ: České vydání příběhu Jejich temné plány má nevýhodu, že vyšlo ve dvou dílech. Počáteční hektické tempo mírně zpomaluje, ale napětí drží jako pořádně zaseknutý batarang.

AUTOR: James Tynion IV, George Jiménez

VYDÁVÁ: Crew, 2024, 148 stran

Temný rytíř ve Stověžaté: Jak je Batman světový i díky Čechům

Temný rytíř ve Stověžaté: Jak je Batman světový i díky Čechům

V Batmanově jeskyni z LEGO: Postavte si základnu slavného superhrdiny

V Batmanově jeskyni z LEGO: Postavte si základnu slavného superhrdiny

Zamotaný Spider-Man: Má plné ruce práce…a pavučin!

Zamotaný Spider-Man: Má plné ruce práce…a pavučin!

 

Články odjinud